Италија један од најважнијих политичких и економских партнера Србије

Италија један од најважнијих политичких и економских партнера Србије

22/11/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са потпредседником Савета министара и министром спољних послова и међународне сарадње Републике Италије Антониом Тајанијем и министром одбране Републике Италије Гвидом Крозетом о билатералним односима две државе и ситуацији на Косову и Метохији.

 

Председница владе оценила је да је Италија један од најважнијих политичких и економских и трговинских партнера и да је Србија снажно опредељена да даље развија билатералне односе.

По питању актуелне ситуације на Косову и Метохији, две стране су постигле потпуну сагласност да су очување мира и стабилности главни приоритети, кључни за читав регион Западног Балкана, као и да се сви договори у оквиру Бриселског споразума морају имплементирати. Брнабић је апострофирала да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу под окриљем Европске уније.

Шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани је, говорећи о актуелној ситуацији и имплементацији договора Београда и Приштине, нагласио да се сви морају руководити начелом Pacta sunt servanda, имајући у виду да се само на тај начин може обезбедити стабилност.

Он је истакао опредељење италијанске владе да буде још присутнија на Западном Балкану, региону од изузетне важности за ову земљу, и поручио да ће Италија настојати да на сваки начин допринесе у очувању мира и стабилности. У том смислу, како је истакао, изузетно је важан европски пут региона и подршка процесу интеграција.

Премијерка Брнабић захвалила је на присуству и посвећености припадника италијанске војске у оквиру Мисије КФОР-а, у очувању мира, заштите грађана и српских манастира на Косову и Метохији.