Континуирана подршка Немачке процесу евроинтеграција Србије

Континуирана подршка Немачке процесу евроинтеграција Србије

18/11/2022 Off By BERB

Foto: mei.gov.rs

 

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић састала се данас са Анке Конрад, амбасадорком Немачке у Београду са којом је разговарала о приступању Србије Европској унији, као и о билатералним односима, посебно о немачкој развојној подршци реформама.

 

Министарка Мишчевић изјавила је да су европске интеграције стратешки циљ нове Владе Србије и да у складу са тим настављамо реформски процес појачаним темпом, иако глобалне околности као што су рат у Украјини, енергетска и мигрантска криза значајно утичу на процес проширења. Она је нагласила да је влада наставила са пуном имплементацијом уставних амандмана и других активности у домену унапређења владавине права.

Министаркa је истакла да је Србија отпочела спровођење процедуре за усвајање сета правосудних закона како би били усвојени у уставним роковима, а ти прописи ће омогућити бољу правну сигурност грађанима, пре свега независним начином избора и рада судија и тужилаца. Додала је да је у току и рад на законима којима се омогућава спровођење Медијске стратегије, као и да се ради на новој Стратегији за борбу против корупције, као кључном документу који ће бити основ за већу транспарентност у пословању.

Она је изразила захвалност на континуираној снажној подршци Немачке на унапређењу интеграције у Европску унију како Србије, тако и читавог региона западног Балкана, и истакла је да је улога Немачке од суштинског значаја за наш економски развој, као најзначајнијег економског и трговинског партнера, а да немачке компаније у Србији тренутно запошљавају више од 70 000 људи. Подсетила је да Немачка представља најзначајнијег донатора са преко две милијарде евра помоћи у виду бесповратних средстава и повољних кредита за пројекте у областима бољег водоснабдевања, пречишћавања отпадних вода, енергетике, запошљавања, образовања и предузетништва.

Министарка за европске интеграције је изразила уверење да ће предстојећи билатерални разговори о наредном пакету подршке, планирани за крај овог месеца, додатно ојачати развојну сарадњу.

Мишчевић и Конрад су разговарале и о дијалогу Београда и Приштине, сагласивши се да је од велике важности да он резултира компромисним решењем. Министарка Мишчевић је подвукла да је за сваки даљи корак у том процесу неопходно да и приштинска страна испуни раније преузете обавезе из дијалога коме је ЕУ гарант, првенствено у односу на неопходност оснивање Заједница српских општина.