MEĐUNARODNA POLICIJSKA AKCIJA PROTIV SAJBER KRIMINALA

MEĐUNARODNA POLICIJSKA AKCIJA PROTIV SAJBER KRIMINALA

16/07/2015 Off By

Osim srpske u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije


fbi

Biro za saradnju smedijima MUP-a

 

U VIŠEGODIŠNJOJ međunarodnoj policijskoj akciji ”Shrouded Horizon” na suzbijanju najtežih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala, kao i falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica, koju sprovodi Federalni istražni biro uz koordinaciju Europolovog centra za sajber kriminal i u kojoj su učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije uhapšene su 62 osobe, među kojima i troje građana Srbije.
Osim srpske u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.
Osumnjičeni se terete da su kroz pravljenje i razmenu kriptolokera, alata za DDOS napade, malicioznih softvera za krađu podataka sa platnih kartica i ostalih kriminalnih aktivnosti našli zajednički interes u kriminalnim forumima na Internetu. Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon što je FBI obavestio predstavnike policijskih službi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi Internet foruma pod nazivima www.darkode.com, www.darkode.me.
Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica, zbog postojanja osnova sumnje da su članovi nekoliko kriminalnih Internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na Internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.
Ovoj akciji je prethodila operativna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala pod radnim nazivom ”Ameks”, u kojoj je 10. jula 2015. godine uhapšeno 11 osoba, među kojima je bio i N. C. Sumnja se da je on putem kriminalnih foruma i komunikacija drugim tehničkim sredstvima putem Internet mreže pribavljao i razmenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih državljana, kako bi ostali članovi grupe vršili izradu falsifikovanih platnih kartica i biometrijskih ličnih isprava, koje su u cilju pribavljanja imovinske koristi u do sada utvrđenom iznosu od više od 8.000.000,00 dinara koristili na prodajnim mestima u Beogradu kupujući skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu koju su zatim za gotovinski novac prodavali na crnom tržištu.
Policijski službenici su nakon izvršenih pretresa pronašli i privremeno oduzeli veliku količinu tehničke i druge luksuzne opreme, računarske opreme, kao i sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i ličnih isprava.
FBI je zaplenio jedan od najozloglašenijih kriminalnih internet domena www.darkode.com na kome je objavljeno obaveštenje da je domen konfiskovan uz objavu amblema policijskih službi koje su učestvovale u ovoj međunarodnoj akciji, među kojima je i amblem Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.
Sve osobe iz Srbije sprovedene su u tužilaštva za organizovani i visokotehnološki kriminal u zakonskom roku. <


KRIMI

-nozUŽICE: NOŽEM NA NOVINARA

D.J. je nakon napada na novinara pokušao da pobegne, ali ga je odmah sustigla policija i on se

 

 

HEROIN127GRADINA: UHAPŠENA GRUPA ŠVERCERA HEROINA

 Sakrivanje droge u poluosovinama točkova predstavlja jedan od najnovijih načina krijumčarenja droge, koja je bila namenjena tržištu Republike

 

kreditne-kartice-ap_origUHAPŠENI FALSIFIKATORI PLATNIH KARTICA

Postoje osnovi sumnje R.B., januara ove godine, organizovao kriminalnu grupu koju su činili ostali osumnjičeni, u cilju vršenja

 

415612_lazni-policajci-2_fUHAPŠENI BIVŠI POLICAJCI – PREVARANTI

Osumnjičeni S.M. je od oštećenog, predstavjajući se kao inspektor Interpola, zahtevao 5.000 evra, kako protiv njega ne bi