Даље интензивирање сарадње у оквиру формата Кина–ЦИЕЗ

Даље интензивирање сарадње у оквиру формата Кина–ЦИЕЗ

16/11/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дијана Вукомановић/МСП

 

 

Ваше екселенцијо, поштована амбасадорко, госпођо Чен,
Поштовани учесници Симпозијума,
Даме и господо,

Данас, када обележавамо десету годишњицу механизма сарадње Кине и држава Централне и Источне Европе, посебно смо поносни што је Србија, по први пут, домаћин Симпозијума тинк тенкова. Истовремено, Институт за међународну политику и привреду, један од коорганизатора данашњег окупљања, прославља 75 година успешног рада. Све ово показује да имамо доста разлога за задовољство, али осећамо и обавезу да вам и на овај начин, па макар и виртуелно, покажемо зашто је Београд један од центара Европе.

Прошло је непуних месец дана од 20. Конгреса Комунистичке партије Кине и са великим задовољством користим и ову прилику да изразим најискреније честитке председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу на поновном избору за генералног секретара. Смернице и закључци овогодишњег Конгреса комунистичке партије важни су не само за даљи развој и напредак Кине, већ и за очување глобалног мира, безбедности и стабилности.

Драге колеге и пријатељи,

Механизам Кина-ЦИЕЗ од самог успостављања стреми да постане свеобухватна платформа која додатно подстиче и употпуњује све аспекте наше разгранате сарадње. Најбољи показатељ досадашњег успеха је чињеница да је обим трговинске размене између Кине и држава ЦИЕЗ значајно порастао у претходних десет година и то за чак 142,6%, достигавши цифру од 136,2 милијарде долара у 2021. Такође, важно је издвојити и увећање извоза пољопривредних производа из држава ЦИЕЗ у Кину за чак 1,5 посто.

Србија посматра јачање инфраструктуре као један од приоритета свог укупног деловања. Изградња путева је један од предуслова за суштинско повезивање народа, а успостављање чврстих веза у региону и шире је несумњиво визија око које Србија гради своју мирнодопску политику. Стога, сарадња у оквиру механизма Кина ЦИЕЗ нам је донела реализацију и покретање читавог низа инфраструктурних пројеката, чији је значај дугорочан и стратешки. Поносни смо што смо заједно остарили бројне резултате од којих посебно издвајам оне најактуелније, попут покретања српско-кинеске авио линије, пуштања у рад деонице Београд-Нови Сад у оквиру железнице Београд-Будимпешта и изградњу „Београдске обилазнице” од стране Power Construction Corporation of China. Успешно пословање кинеских компанија у Србији чини ме оптимистичним у погледу процена доласка нових великих кинеских инвестиција и са посебним задовољством очекујем даље проширење наше сарадње на обострано задовољство.

У предстојећем периоду уложићемо додатне заједничке напоре у циљу даљег интензивирања сарадње у оквиру формата Кина-ЦИЕЗ, који се показао као изванредан за очување старих и развој нових видова сарадње. Веома нас радује најава организације састанка националних координатора Кина-ЦИЕЗ почетком децембра 2022. и очекујемо скору реализацију Самита лидера Кина-ЦИЕЗ. У том смислу, подржавамо предлог Мађарске да буде домаћин тог скупа, јер сматрамо изузетно драгоценим да динамична догађања у свету прате активни и живи формати сарадње који подстичу међусобно повезивање кроз конкретне и корисне облике сарадње.

Србија жели да настави да унапређује и јача своју сарадњу са Народном Републиком Кином коју сматра поузданим партнером, искреним пријатељом и једним од најутицајнијих политичких и економских фактора у данашњем свету. О челичном пријатељству Србије и Кине најбоље сведочи и однос два председника који одише поверењем и разумевањем. У најбољем уверењу да ће данашњи скуп допринети даљој свеобухватној, успешној и вишеструко корисној сарадњи у оквиру формата Кина-ЦИЕЗ, свим учесницима Симпозијума желим успешан рад.

Хвала на пажњи!