Председник Скупштине Србије учествовао на COP 27

Председник Скупштине Србије учествовао на COP 27

14/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић учествовао је на парламентарном састанку у оквиру 27. Конференције оквирне Конвенције УН о промени климе (COP 27), 13. новембра 2022. године, у Шарм ел Шеику.

 

На поменутој Конференцији потврђена је улога Србије у ИПУ, као и пријатељство са Египтом, државом која је ове године била домаћин COP 27. Изражена је захвалност Народној скупштини Србије на учешћу и подршци и посвећености активностима најстарије парламентарне организације. Афирмисан је и проактиван став АР Египат кад је у питању борба против климатских промена.

У интерактивним сегментима састанка учесници су имали прилику да размене мишљења и искуства о улози парламената у борби против климатских промена, те су нагласили неопходност предузимања конкретних акција на овом плану у што краћем року.
Оцењено је да је Република Србија, учешћем на поменутој Конференцији, показала колики значај придаје борби против климатских промена и да је на овај начин дала допринос заједничкој борби и обнављању солидарности међу државама.

На крају састанка усвојен је завршни документ којим су парламенти потврдили приврженост глобалној борби против штетних утицаја климатских промена, који представљају егзистенцијалну претњу нашој планети. Најављена је и наредна, 28. Конференција оквирне Конвенције УН о промени климе, која ће бити одржана наредне године у Уједињеним Арапским Емиратима.