Одржана „Симулација седнице Народне скупштине“

Одржана „Симулација седнице Народне скупштине“

14/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

У Дому Народне скупштине данас је одржана „Симулација седнице Народне скупштине“, у којој су учествовали студенти Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а коју традиционално организује Група за едукацију и презентацију скупштинске баштине.

 

Реч је о интерактивном наставном средству и једном од најсложенијих едукативних програма, који је намењен искључиво средњошколцима и студентима.

Студенти су током симулације седнице имали прилику да се нађу у улози законодавца и размотре један предлог закона кроз комплетну скупштинску процедуру.

Седницу је отворио председник Народне скупштине др Владимир Орлић, који је поручио да, кроз упознавање са радом парламента, расправу и законодавни поступак, студенти имају прилику за директан сусрет са представничком демократијом.

„Током данашње симулације осетићете снагу аргумената, шта значи заступати вредности и борити се за идеје у скупштинској расправи. Сазнаћете како да своје ставове представите на прави начин и какав је осећај да за њих обезбедите већину и преточите их у правила“, поручио је председник Скупштине.

Истакао је да је Парламент дом сваког грађанина, место од изузетне важности, а да се данашњом симулацијом седнице наставља пракса „отворених врата“. „Врата Народне скупштине Републике Србије су вам увек отворена и надам се да ћете баш ви једног дана на овом месту не само обликовати садашњост, већ и постати писци историје српског народа“, поручио је др Орлић, те још једном пожелео добродошлицу студентима, срећу у раду и успех у пленумској расправи.