Већа производња меда захваљујући подршци државе

Већа производња меда захваљујући подршци државе

12/11/2022 Off By BERB

Foto: MPSV

 

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас на отварању 23. Међународног стручног семинара пчеларских удружења у Алексинцу да се захваљујући државној подршци пчеларима бележи повећање броја кошница и производње меда у Србији, најављујући да ће и у будућем периоду издвајања за подстицаје бити значајна.

 

Танасковић је истакла да је сектор меда доживео снажан развој у претходних неколико година, при чему се мед позиционирао као значајан извозни производ Србије, да се број кошница континуирано повећава а да просечна годишња производња меда износи преко 7.000 тона,. Такође је подсетила да је Србија земља са највише кошница по глави становника на планети.

Она је указала да je и боља организација пчелара у погледу откупа и дистрибуције довела до повећања броја кошница, с обзиром да је извозна тражња повећана.

Министарка је истакла да из године у годину, издвајања Министарства пољопривреде за бројне подстицаје у пчеларству су све већа, а поред националних мера, пчелари су били у могућности да добију и средства по основу конкурса који се реализује у сарадњи са Светском банком.
Скуп се ордржава под покровитељством општине Алексинац у организовацији Регионалне асоцијације пчеларских организација југоисточне Србије, Друштвa пчелара Алексинац и Савезa пчеларских организација Србије (СПОС).

Танасковић је навела да је Влада Републике Србије помогла СПОС-у при отварању сопственог погона за прикупљање и пласман меда са целе територије Србије што је пчеларима омогућило да сами пласирају свој мед, без посредника и да тако постигну највишу цену за свој производ, додабши да активности СПОС-а могу да послуже као пример добре организације и максималног залагања удружења за добробит својих чланова.

Председник СПОС-а Родољуб Живадиновић навео је да држава данас издваја преко 7 милиона евра подршке пчеларству кроз субвенције, као и да је са 25% учествовала у трошковима изградње погона за пласман меда, нагласивши да СПОС стоји на располагању Министарству за даљу сарадњу у циљу додатног унапређења тог сектора и да се нада још јачој подршци пчеларима у будућности.