SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKON O KONVERZIJI PISALI TAJKUNI?

SKUPŠTINA SRBIJE: ZAKON O KONVERZIJI PISALI TAJKUNI?

15/07/2015 Off By

Janko Veselinović tražio je i da se sportski klubovi izuzmu iz ovog Zakona, kako se ne bi dogodilo da neuređeno stanje u njima dovede da se neko pojavi kao kupac ili zakupac kroz konverziju prava korišćenja


janko157

Janko Veselinović

Ranka Čičak

AMANDMANI opozicije na Predlog zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, prošli su danas loše u Skupštini Srbije. Reagujući na to, opozicija je ponovila sumnju da su ceo zakon posali tajkuni. Janko Veselinović predbacio je ministarki Zorani Mihajlović:

– Sasvim je jasno da amandmane ne prihvatate zbog interesa bogatih tajkuna i da su oni pisali ovaj Zakon, kao što su oni pisali i Zakon koji se odnosi na hipoteke. Vi znate dobro imena tih tajkuna. Oni uživaju uljuljkani u vaše tri godine vlasti, jer njihov kapital se uvećava. Jedan od najvećih tajkuna u zemlji ovih dana je objavio da je njegov profit porastao za 10 posto. To je valjda, jedina kompanija čiji je profit porastao u zadnje 3 godine. Niste prihvatili moje amandmane, ali ste prihvatili sugestije Američke privredne komore. A na prvom mestu treba da budu interesi naših građana, a ne Američke privredne komore, koja štiti interese američkih privrednika u Srbiji. Ona je učestvovala u pisanju ovog Zakona i to nije loše. Ali ste vi morali da štitite interese države. A interes građana je da 1 milijarda i 400 hiljada evra bude u budžetu Srbije, a ne u džepovima nekih tajkuna, koji će iskoristiti mogućnosti ovog Zakona.
Janko Veselinović tražio je i da se sportski klubovi izuzmu iz ovog Zakona, kako se ne bi dogodilo da neuređeno stanje u njima dovede da se neko pojavi kao kupac ili zakupac kroz konverziju prava korišćenja:
– Zbog čega smatrate da iz ovog Zakona ne treba da se izuzmu sportski klubovi? Čak je i premijer rekao da je u njima toliko kriminala, da ne može da se uhvati u koštac s tim problemom. Ja mu ne verujem, ali ne znam zašto se prihvatio da bude premijer, a ne može da se obračuna sa mafijom u sportskim klubovima i mafijašima kojima sada dajete mogućnost da se uknjže kao vlasnici imovne koju koriste.
Ministarka Mihajlović uzvratila je opoziciji da su sve greške napravljene dok je sadašnja opozicija bila na vlasti. Tada je napravljeno 650 sumnjivih privatizacija.
Balša Božović joj je odgovorio da je pljačkaška privatizacija napravljena u vreme Vojislava Koštunice i Mlađana Dinkića:
– Dakle, u vreme kada ste vi, gospođo Mihajlović bili Dinkićeva prva savetnica. Gospodin Labus i gospodin Dinkić su bili u toj Vladi od 2004. godine do 2007. godine, kada su napravljene i one 23 privatizacije koje je Evropska komisija ocenila spornim. Vi ste bili član stranke G 17 plus koja je tada bila u Vladi. I danas vi donosite zakone da vlasnicima istih tih preduzeća dozvolite konverziju bez naknade i da im se stavi u džep 1 milijarda i 492 miliona evra.
Aleksandar Jovičić napao je opoziciju:
– Nekada ste vodili politiku ispumpavanja novca iz budžeta. Vi ste znali da radite mimo zakona. Vi ste stranka koja je te tajkune stvorila u proteklih 15 godina. Sada predbacujete SNS. Navedite mi jednog tajkuna koji je nastao od 2012. ili od 2013. godine na ovamo. Nećete ga naći. A na stotine ih ima u stranci koja sada postavlja amandmane.
Zorana Mihajlović pokušala je da smiri strasti:
– Ovaj zakon je napravljen u interesu građana Srbije. Njime omogućavamo da se u Srbiji gradi, da ljudi rade i primaju plate.
Aleksandra Jerkov je citirala stav Agencije protiv korupcije:
– Vlada Srbije je već pokazala da je sklona da za raznorazne privatne projekte, od kojih Republika Srbija ima samo štete, daje državnu pomoć. U slučaju Beograda na vodi videli smo kako Vlada Srbije daje državnu pomoć za izgradnju šoping mola i luksuznih stanova. Zbog toga se Agencija za borbu protiv korupcije brine da će i u slučaju konverzije Vlada svojim partnerima i ljudima bliskim SNS davati državnu pomoć za projekte u kojima samo oni imaju koristi, a građani Srbije isključivo – štete.
Opozicija je s ogorčenjem zaključila da se ceo zakon donosi kako bi se pod njegovom zaštitom uzela imovina građanima u korist bogatih tajkuna u čijem se trenutnom zakupu nalazi. <


SRBIJA

Sulc-Parlament-1IZLAGANJE MARTINA ŠULCA PRED POSLANICIMA SKUPŠTINE SRBIJE: SRBIJA JE KLJUČNA ZEMLJA REGIONA

Sasvim sam svestan  izazova sa kojima se suočava Srbija u savladavanju kretanja izbeglica. Svet poklanja pažnju izbegličkim katastrofama

 

 

nebojša127SKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O ZAKONU O POLICIJI

Povodom pojedinih kritika da je probijen rok koji je najavljivao za usvajanje novog zakona, Stefanović kaže da je

 

 

 

SKUP137SKUPŠTINA SRBIJE: RASPRAVA O PRETVARANJU PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

PREDLOG zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu obrazložila je  danas poslanicima

 

 

spsAKCIONA GRUPA ZA REFORMU POLITIČKOG SISTEMA: SPS I DS TRAŽE NOVI USTAV I SMANJENJE BROJA POSLANIKA

Aleksandra Jerkov iz DS smatra da bi i predsednici opština i gradonačelnici trebalo da budu birani direktno, a