Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

11/11/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Тамара Бајиновић

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, предводио је централну државну церемонију полагања венаца на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу.

 

Том приликом, министар Селаковић истакао је да су се Србија и српски народ за победу у Великом рату крваво борили, уз помоћ својих савезника, и да без те победе наша земља не би постојала у границама у којима данас постоји. Како је навео, без обзира на број становника и величину територије, том победом, српски народ се сврстао у велике народе на светској позорници.

„Поносно стојимо на месту које је симбол страдања свих српских хероја велике и славне историје, наше државе, војске и нашег народа. Стајаћемо ту и даље опредељени да побеђујемо“, истакао је Селаковић.
Према речима министра, Србија настоји да кроз изградњу културе сећања пренесе тај победнички дух и на нове генерације, да знају, да памте, да не забораве колико је скупом и високом ценом, животима наших предака, плаћена слобода, да бисмо ми данас живели у усправној, слободној и политички независној Србији.

„Чињеница да и данас постојимо, да се развијамо, да напредујемо, да јачамо економију, просвету, војску, свој дух, сведочи о томе да непријатељ није успео. Данас стојимо са пријатељима из дипломатског кора из разних земаља, који су пре 104 године били на различитим странама, а данас смо сви на истој“, навео је министар и нагласио да је управо та тежња ка истом, не само слободи за коју смо се борили, него развоју, просперитету , миру и добробити за читаво човечанство, величина победника, а некада и пораженог.

Данас, како је навео Селаковић, – обележавајући овај историјски дан, Србија је, на челу са председником Александром Вучићем, гарант безбедности на Балкану, даје потврду миру, и добрим односима који и даље трају и стоје као чврста основа наше и спољне и унутрашње политике, као темељ за наставак и унапређење међународне сарадње.

„Сећајући се ових прошлих времена, молећи се Богу да се такве страхоте и крвопролића никада више не понове, трудимо се да будуће генерације усмеримо, водећи се управо тим победничким духом, да победе на другим пољима“, истакао је министар Селаковић.
Венце на Спомен – костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату положили су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, представници удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, борачких удружења и дипломатског кора.