Ивица Дачић са шефом дипломатије Мађарске на маргинама ЦЕИ

Ивица Дачић са шефом дипломатије Мађарске на маргинама ЦЕИ

07/11/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом на маргинама министарског састанка Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Софији.

 

На почетку разговора, министар иностраних послова и спољне трговине Сијарто честитао је свом српском колеги ступање на нову дужност и пожелео му пуно успеха у обављању ове одговорне дужности.

Два министра разговарала су о унапређењу свеукупних билатералних односа и економских веза две земље, као и о значају јачања регионалне сарадње кроз иницијативе као што је ЦЕИ.

Министар спољних послова Србије Дачић је рекао да је задовољан редовним контактима две државе, да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу захваљујући интензивној размени посета званичника две земље, као и да се заснивају на стратешком партнерству и искреној узајамној подршци и пријатељству.

Дачић је такође истакао да Србија остаје посвећена развоју добросуседских односа са земљама у окружењу.

Двојица министара су разговарала о наставку унапређења економских веза Србије и Мађарске, о све интензивнијој сарадњи у енергетици и о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

У разговору о значају јачања регионалне сарадње кроз иницијативе као што је ЦЕИ, истакли су да је економска сарадња добар пут ка укупном напретку региона.

Шеф српске дипломатије изразио је још једном захвалност Мађарској за подршку Србији у процесу европских интеграција и саговорника информисао о тренутном стању на Косову и Метохији, као и о положају нашег народа у јужној српској покрајини.

На крају разговора, мађарски шеф дипломатије искористио је прилику да позове српског колегу у званичну билатералну посету Мађарској.