Ивица Дачић са бугарским колегом у Софији

Ивица Дачић са бугарским колегом у Софији

07/11/2022 Off By BERB

Foto: MSP

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Републике Бугарске Николајем Милковом на маргинама министарског састанка Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Софији.

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Дачић честитао је домаћину на успешној организацији данашњег министарског састанка ЦЕИ и поздравио овогодишње председавање Бугарске овој важној регионалној иницијативи, које се одвија у сложеном геополитичком тренутку.

Шеф српске дипломатије истакао је да Србија придаје посебан значај развоју билатералних односа са суседном и пријатељском Бугарском, те истакао да су односи врло добри и стабилни, као и да су протеклих неколико година заједничким залагањем подигнути на квалитетно виши ниво, о чему сведочи интензиван политички дијалог на високом и највишем нивоу, али и бројне узајамне посете високих званичника две земље.

Министар спољних послова Бугарске Николај Милков рекао је да у тренутним нестабилним временима посебну пажњу треба посветити унапређењу суседских односа и сарадњи у оквиру регионалних иницијатива, као што је ЦЕИ.

Милков је истакао да су приоритети Бугарског председавања ЦЕИ били економија и друштвена обнова од последица пандемије, са акцентом на угроженим секторима, ојачавање повезаности кроз подстицај транзита људи и добара, као и реализација много амбициозније агенде приступања ЕУ.

Шеф бугарске дипломатије је у том контексту подвукао још једном да ће Бугарска наставити да подржава Србију у процесу евроинтеграција.

Саговорници су такође разговарали о унапређењу економске и енергетске сарадње, као и реализацији заједничких инфраструктурних пројеката, као што је гасна интерконекција, која је важна за снабдевање читавог региона гасом. С обзиром да је трговинска размена између две земље у 2021. достигла рекордан ниво, саговорници су изразили наду да ће се овај тренд наставити и у будућности.