Председник Скупштине са министром спољних послова Малдива

Председник Скупштине са министром спољних послова Малдива

05/11/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са министром спољних послова Републике Малдиви Њ. Е. Абдулом Шахидом, са којим је разговарао о даљем интензивирању политичког дијалога и развоју свеукупне сарадње. „Билатералне односе Србије и Малдива одликује пријатељство још из периода Покрета несврстаних земаља, а додатни импулс развоју односа данас дају сусрети на високом нивоу“, рекао је др Орлић на почетку састанка.

 

Изражена је спремност за успостављање парламентарне сарадње, посебно кроз рад Посланичке групе пријатељства која ће, како је најавио др Орлић, бити формирана у актуелном сазиву Народне скупштине Републике Србије. Министар спољних послова Малдива поздравио је ову одлуку, истичући да ће она допринети даљем јачању односа две земље.

Говорећи о тренутној ситуацији у јужној српској покрајини, председник Скупштине је истакао да Србија остаје посвећена политици мира и стабилности, те је информисао министра Шахида о терору са којим се суочава српски народ на КиМ.

„Упозоравали смо да флагрантно кршење међународног јавног права, рушење вредности на којима почивају УН и непоштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије на КиМ представљају опасан преседан. Данас се види да смо били у праву. Српски народ на КиМ се налази у тешкој ситуацији и има подршку свих институција наше државе. Уз Србе на КиМ стоје председник Србије Александар Вучић, наша Народна скупштина и Влада Србије. Осим најтежих претњи по имонивину Срба на КиМ, током претходних двадесет година забалежено је и близу 10.000 физичких напада на Србе који су били етнички мотивисани“, поручио је председник Народне скупштине.

Министар Шахид и др Орлић заједнички су констатовали да постоји простор за унапређење сарадње у области образовања, економије, првенствено кроз повећање спољнотрговинске размене, као и у сектору туризма.