Велико интересовање за субвенционисану куповину еко-возила

Велико интересовање за субвенционисану куповину еко-возила

04/11/2022 Off By BERB

Министарство заштите животне средине трећу годину заредом субвенционише куповину нових возила на електрични или хибридни погон у циљу подстицања коришћења еколошки прихватљивог вида транспорта. Субвенције се додељују по посебној уредби коју доноси Влада Републике Србије посебно за сваку годину, у оквиру спровођења мера за побољшање квалитета ваздуха и унапређења животне средине.

 

Право на субвенцију за куповину еко возила могу да остваре грађани, правна лица и предузетници који поднесу захтев најкасније до 31. октобра текуће године, а износ субвенције креће се од 250 до 5.000 евра у зависности од врсте возила.

Иако је ове године опредељен највећи износ за субвенције до сада, тражња је увелико премашила планираних 150 милиона динара, па је ресорно министарство одвојило додатна средства из буџета како би подржало све заинтересоване за куповину електричних и хибридних возила.

У 2020. години субвенционисана је куповина 112, а у 2021. години 446 нових возила. Укупан број субвенционисаних возила у овој години је 625, што представља највеће интересовање до сада за подстицаје за куповину еко возила.

Масовније коришћење еколошки прихватљивијих возила од великог је значаја за смањење аерозагађења које долази из саобраћаја. Број електро и хибридних возила је у сталном порасту у нашој земљи, чему доприносе и подстицаји државе, који ће бити настављени и наредне године усвајањем нове Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила која имају искључиво електрични погон, као и возила која уз мотор са унутрашњим сагоревањем покреће и електрични погон (хибридни погон).