Хапшења у Новом Пазару због прања новца

Хапшења у Новом Пазару због прања новца

31/10/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, у сарадњи са инспекторима пореске полиције у Крагујевцу, ухапсили су О.К. (1964) одговорно лице ПД „Оки НП градња“ из Новог Пазара због постојања основа сумње да је извршио кривична дела пореска утаја и прање новца у подстрекавању.

 

Такође, полиција је ухапсила Б. Р. (1982), одговорно лице ПР „Душан Коп“ и ПД „Душан коп градња“ који се терети за кривично дело прање новца, као и А. С. (1989) због кривичног дела прање новца у помагању, док ће за исто дело против четрдесетпетогодишњег мушкарца поднета кривична пријава у редовном поступку.

Како се сумња, О. К. је од 2017. до 2021. године у намери да делимично избегне обрачун и плаћање пореза на добит правних лица за 2017, 2018, 2019, 2020. и 2021. годину, надлежном пореском органу поднео пореске пријаве и билансе неистините садржине у којима је исказао мању добит из пословања.

На тај начин, О.К. је, како се сумња, избегао плаћање пореза на добит у износу од 125.446.698 динара и избегао обрачун и плаћање пореза на приход од капитала за исти период на износ новца за који је извршио узимање из имовине свог привредног друштва за своје приватне потребе и личну потрошњу у укупном износу од 767.331.334 динара, чиме је избегао обрачун и плаћање пореза на приход од капитала у укупном износу од 135.411.407 динара, оштетивши буџет Републике Србије за око 260.000.000 динара.

Постоје основи сумње да је О.К. извршио кривично дело прање новца у подстрекивању на тај начин што је утицао на Б.Р. да донесе одлуку, а касније му дао јасне смерница и упутства како да 767.331.334 динара, које је на основу лажних фактура пренет са рачуна „Оки НП градња“ на рачун ПД „Душан коп“ и исти даље трансферише на већи број предузетничких радњи и физичких лица, а између осталих на рачуне осумњичених А.С. и четрдесетпетогодишњака, који су потом, наведени новац подизали са сазнањем да потиче из криминалне делатности и враћали Б.Р. а он потом О.К.

Осумњиченом О. К. је одређено задржавање до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, док су Б. Р. и А. С., уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву, а против четрдесетпетогодишњег мушкарца биће поднета кривична пријава у редовном поступку.