Završen kurs sa pedagozima iz Baletske akademije iz Beča

Završen kurs sa pedagozima iz Baletske akademije iz Beča

27/10/2022 Off By BERB

Pedagog Baletske akademije iz Beča, Žolt Tibor Elek održao je šestodnevni majstorski kurs u Nacionalnoj fondaciji za igru. Kurs je deo projekta koji se realizije u saradnji sa Fondacijom Hulija Boke i namenjen je svim učenicima profesionalnih baletskih škola.

 

Cilj serije susreta i rada sa poznatim baletskim pedagozima iz inostranstva jeste profesionalno usavršavanje, sa posebnim osvrtom na pripremu mladih igrača za baletska takmičenja i audicije u inostranstvu.

Žolt Tibor Elek je diplomirao na Mađarskoj baletskoj akademiji 1991. godine, dok je master diplomu pedagoga klasičnog baleta stekao 2013. godine. Tokom svoje igračke karijere bio je član Nacionalnog baleta u Budimpešti. Kao pedagog, radio je u Italiji, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj. Već dugi niz godina, angažovan je kao stalni pedagog Baletske akademije u Beču.

Nacionalna fondacija za umetničku igru osnovana je 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji.

Fondacija je u saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale pokrenula 2011. godine program za edukaciju profesionalnih baletskih igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi baletski talenti se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre. Akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru je dobila 2013. godine. U Školi predaju renomirani pedagozi i umetnici iz Srbije, Italije i sa Kube.