Председник Скупштине Србије са амбасадором Словачке

Председник Скупштине Србије са амбасадором Словачке

27/10/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Словачке Републике Њ. Е. др Федором Росохом и изразио задовољство због добрих, блиских и пријатељских билатералних односа две земље.

 

Захвалио је Словачкој на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и принципијелном ставу поводом непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“. „Срби на КиМ се суочавају са новим терором Аљбина Куртија који је запретио да ће од 1. новембра почети са отимањем имовине наших грађана и возила са српским регистарским таблицама. Приштина поново покушава да већ тешку ситуацију доведе до ескалације, док се званични Београд труди да сачува мир у овом делу Европе“, поручио је председник Скупштине.

Амбасадор Росоха потврдио је да Словачка неће мењати свој став по питању тзв. „Косова“ и да ће наставити да подржава Србију у њеним европским интеграцијама. „Србији је место у Европској унији, и географски и политички“, поручио је амбасадор.
Говорећи о међупарламентарној сарадњи, саговорници су се сагласили да постоји простор за њено даље унапређење, између осталог, кроз активности посланичких група пријатељстава.

Такође, амбасадор Росоха поздравио је иницијативу „Отворени Балкан“, и оценио је као одличан подстрек за економски напредак целог региона.
Током састанка је изражена спремност и за даље унапређење односа путем политичког дијалога и размене посета на високом и највишем нивоу, а истакнут је и значај интензивирања економске сарадње.