Одлична привредна и економска сарадња са Немачком

Одлична привредна и економска сарадња са Немачком

24/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са министарком за европске послове и климатска питања Савезне Републике Немачке Аном Лирман о билатералним односима, наставку европских интеграција Србије, дијалогу Београда и Приштине, као и о енергетској сарадњи.

 

Премијерка Брнабић упознала је саговорницу о плановима свог новог кабинета истакавши да посвећеност пуноправном чланству у Европској унији остаје приоритет, уједно је истакла да је привредна и економска сарадња са Немачком одлична, као и да немачке компаније запошљавају 78.000 људи у Србији, што изузетно ценимо.

Према речима председнице владе, изазови који су пред Србију, као и друге европске земље постављени, када је реч о енергетици, захтевају нови приступ том проблему, што подразумева велика улагања у развој енергетске инфраструктуре, а посебно у нове изворе зелене енергије. Међусобна сарадња по том питању ће бити од значаја, истакла је премијерка.

Говорећи о наставку дијалога са Приштином, Брнабић је још једном указала да је Београд учинио све што је Бриселским споразумом предвиђено и да очекује да Приштина формира Заједницу српских општина.

Министарка Лирман сагласна је са премијерком Брнабић да српско-немачка сарадња има простора за развој, посебно је истакла значај н наставка сарадње у оквиру Берлинског процеса, а која је значајна за будућности свих људи који живе на овом простору, посебно младих.

Уједно, министарка Лирман се захвалила за предузете кораке по питању усаглашавања са визном политиком ЕУ. Лирман је такође истакла важност већег усаглашавања Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.