Брза саобраћајница Пожаревац – Голубац стратешки важан пројекат за Браничевски округ

Брза саобраћајница Пожаревац – Голубац стратешки важан пројекат за Браничевски округ

21/10/2022 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић изјавио је данас да ће Пожаревац, изградњом брзе саобраћајнице Пожаревац–Велико Градиште–Голубац, постати прави, моћни, индустријски центар Браничевског округа, и управо овом инвестицијом отвара се једно потпуно ново поглавље за улагања у Подунавље.

Момировић је, након обиласка радова, изразио очекивање да ће до краја следеће године Пожаревац бити спојен са Коридором 10, што ће овом граду омогућити директну везу са Београдом, Нишем и целом Европом.
Министар је додао да се на овај пројекат превише дуго чекало и да је данас он само један од 10 ауто-путева и брзих саобраћајница које се граде и нагласио да и у околностима када је цела Европа практично зауставила све јавне инвестиције, када сви само размишљају како да обезбеде струју и енергенте, ми нисмо одустали ни од једног пројекта.

Момировић је нагласио да се ради на изградњи ауто-путева више него икада у нашој историји, више него што смо радили 60-тих и 70-тих година.
Обиласку радова присуствовали су кинески представници извођача радова, као и директор Коридора Србије Александар Антић који је овом приликом потврдио да је динамика радова добра захваљујући ефикасном процесу експропријације.
Антић је навео да је на изградњи „Дунавског коридора“ свакодневно ангажовано приближно 200 људи са исто толико механизације, при чему ће се број радника значајно увећати када се почне са радовима на објектима.
Брза саобраћајница – државни пут IБ реда, аутопут Е75 Београд–Ниш (петља „Пожаревац“) – (обилазница) – Велико Градиште–Голубац, је пројекат који ће допринети бољој приступачности, али и растеретити саобраћај обилазницама урбаних подручја Пожаревца и Великог Градишта.
Такође, утицаће на развој инфраструктуре, економије, привреде и туризма додатном популаризацијом важних локалитета попут Смедеревске тврђаве, археолошког парка Виминацијум, тврђава Рам и Голубац и Сребрног језера. Укупна дужина брзе саобраћајнице износи 68 километара.