Опера „Боеми” са гостима из Албаније и Северне Македоније за почетак реализације платформе  Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан

Опера „Боеми” са гостима из Албаније и Северне Македоније за почетак реализације платформе Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан

19/10/2022 Off By BERB

Foto: Privatna arhiva solista

 

У опери Ђакома Пучинија „Боеми“, која је на репертоару Велике сцене у суботу 22. октобра (19,30) гостоваће солиста Националне Опере и Балета у Тирани Денис Скура, у улози Родолфа, и Марјан Јованоски из Националне Опере и Балета у Скопљу, као Марсел.

 

Наступом реномираних уметника започеће и реализација недавно потписаног Протокола о сарадњи између Србије, Албаније и Северне Македоније у оквиру платформе Open Balkan Theatre/ Театар Отворени Балкан, која је усмерена на снажније повезивање најважнијих националних културних институција.

„Недавно потписан пројекат Open Balkan Theatre започиње управо овом обновом Пучинијеве опере Боеми, у којој ћемо поред наших врсних солиста имати прилике да чујемо и драге госте Дениса Скуру и Марјана Јованоског. .Боеми, односно боемштина у Паризу тог времена, су свевременска животна прича о групи пријатеља који заједно пролазе кроз животне радости и туге, растанке и спајања, славећи живот без обзира на немаштину и болест која у последњем чину односи младу шваљу Мими. Представом ће после вишегодишњег одсуства са сцене Народног позоришта у Београду дириговати маестро Бојан Суђић, који је, већ давне, 2000. године дириговао на премијери ове поставке. Тим поводом смо одлучили да ово извођење посветимо прваку и тадашњем директору Опере Народног позоришта Предрагу Протићу, који је потписао режију ове и других представа које су до дан данас на репертоару, а који нас је напустио прошле године”, каже уметнички директор Опере Народног позоришта Никола Мијаиловић.

У подели су и Снежана Савичић Секулић (Мими), Небојша Бабић (Шонар), Вук Матић (Kолин), Софија Пижурица (Мизета), Дарко Ђорђевић (Беноа), Михаило Шљивић (Алсиндор), Слободан Живковић (Парпињол) и Предраг Глигорић (Цариник).

У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду и Дечији хор „Хориславци“.