Gašić: Hibridne pretnje Srbiji poprimaju obeležje hibridnog ratovanja

Gašić: Hibridne pretnje Srbiji poprimaju obeležje hibridnog ratovanja

17/10/2022 Off By BERB

Izvor: N1, Beta/Foto: N1

 

Direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić izjavio je da su “sve izraženije hibridne pretnje kojima je naša zemlja u poslednje vreme posebno izložena i koje poprimaju obeležje hibridnog ratovanja, čiji je sastavni deo hipreprodukcija lažnih vesti podobnih da isprovociraju podele i tenzije u društvu”.

„Ovo je nužno zahtevalo promenu prioritenih pravaca angažovanja agencije i korišćenja raspoloživih resursa na drugačiji način“, rekao je Gašić na obeležavanju 20 godina postojanja BIA, kojem prisustvuje i predsednik države Aleksandar Vučić.

Gašić je rekao da je „na polju zaštite unutrašnje bezbednosti, pre svega ustavnog uređenja, realizovano na desetine operativnih akcija u cilju suprotstavljanja pretnjama koje su, prema saznanjima agencije, inspirisane i osmišljene najčešće od stranih centara moći i pokušane da budu realizovane po pravilu uz saučestvovanje domaćih aktera“.

Vulin: BIA jedan od vodećih stubova sistema bezbednosti

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) jedan od vodećih stubova sistema bezbednosti Srbije.

U čestitki direktoru BIA Bratislavu Gašiću, povodom 20 godina od osnivanja te agencije, Vulin je naveo da njeni pripadnici daju „nemerljiv doprinos u zaštiti države i otkrivanju i sprečavanju delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje ustavnog poretka“.

„Nema jake Srbije ako i njena BIA nije snažna, onoliko koliko je bezbednosni sektor razvijen i jak, u toj meri je i naša Srbija bezbedna i sigurna. Pripadnici BIA za svoj rad ne traže pohvale i nagrade i zato želim da im se i ovim putem, baš kao i Vama, poštovani direktore Gašiću, zahvalim za sve što činite za očuvanje mira i stabilnosti Srbije“, naveo je Vulin, preneo MUP.