Председник Скупштине Србије са генералним секретаром ИПУ

Председник Скупштине Србије са генералним секретаром ИПУ

13/10/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас у Кигалију, у оквиру учешћа на 145. скупштини ИПУ, са генералним секретаром Интерпарламентарне уније Мартином Чунгонгом.

Генерални секретар ИПУ истакао је на самом почетку састанка да је сарадња ове организације са Србијом традиционално одлична, а да је 141. скупштина ИПУ, која је 2019. године одржана у Београду, била пример веома успешне организације поменутог догађаја. Изразио је уверење да ће нови сазив Скупштине Србије наставити, као и до сада, да гаји одличне односе и сарадњу са Интерпарламентарном унијом.
Др Орлић истакао је спремност Народне скупштине да сарађује са ИПУ, чиме се односи међу државама чланицама додатно оснажују. Захвалио је генералном секретару на његовом личном доприносу унапређењу односа у оквиру ИПУ.
„Улога организације није да заузима стране, већ да увек изрази неслагање када се крши међународно право“, поручио је генерални секретар и додао да тзв. „Косово“ није и не може бити члан ИПУ, на чему му је др Орлић захвалио. Истакао је да ће Србија наставити да доприноси својим идејама и учешћем у различитим активностима овој и свакој будућој скупштини ИПУ.