Енергетски сектор спреман за почетак грејне сезоне

Енергетски сектор спреман за почетак грејне сезоне

13/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је после седнице Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, којом је председавала, да су сви субјекти у енергетском систему, ЕПС, ЕМС, ЕДС, „Србијагас“, топлане, Управа за резерве енергената, спремни за почетак грејне сезоне и да нема разлога за одлагање.

 

„Данас смо имали седницу Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, која је формирана пре две године, и сви субјекти у енергетском сектору су и данас, као и на сваке две недеље на колико се организују седнице радне групе, поднели извештаје о раду. Сви су спремни, има довољно енергената, и гаса и мазута. Оно што је такође добра вест је да ЕПС већ неколико дана не увози струју. Када говоримо о грејној сезони, и Пословно удружење „Топлане Србије“ и „Београдске електране“, као и ЕПС, ЕМС, ЕДС, „Србијагас“, Управа за резерве енергената су потпуно спремни за почетак грејне сезоне у складу са Законом о енергетици и све је спремно да грејна сезона почне 15. октобра. Наравно да мислимо да не треба грејати станове када је спољна температура висока и биће потребно неколико дана да се провери да све функционише и технички, али свакако је све спремно да грејна сезона почне на време“, изјавила је Михајловићева.

На седници је било речи и о планираним набавкама мазута за ЕПС, о производњи и набавци угља, могућој производњи електричне енергије током зимских месеци и пројекцијама за увоз енергије.

Представници ЈП ”Србијагас” известили су о попуњавању ПСГ ”Банатски Двор” и испорукама гаса термоелектранама-топланама, уз указивање на потребу за рационално коришћење овог енергента.

Такође је разматрана ситуација у вези са снабдевањем нафтом и нафтним дериватима, које се одвија стабилно, као и решавањем проблема у снабдевању тржишта пелетом.

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима учествовали су представници Министарства рударства и енергетике, ЈП “Електропривреда Србије”, “Електродистрибуције Србије”, АД „Електромреже Србије”, ЈП „Србијагас”, “Транспортгаса”, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, ЈП „Србијашуме“, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Секретаријата за енергетику Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Републичке дирекције за робне резерве, РХМЗ, „Србија карга“.