Јачање сарадње са Грчком на сузбијању ирегуларних миграција

Јачање сарадње са Грчком на сузбијању ирегуларних миграција

09/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин који борави у званичној посети Републици Грчкој, обишао је са министром за заштиту грађана Панајотисом Теодорикакосом граничну линију Републике Грчке и Републике Турске на реци Еврос и заштитну ограду коју је Министарство за заштиту грађана изградило у циљу смањења и сузбијања ирегуларних миграција.

 

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин истакао је да Грчка и Србија поново штитећи своје границе, штите и Европу, те да би било добро да по први пут Европа то разуме и схвати и да пружи помоћ на адекватан начин.

„Србија је потпуно солидарна са Грчком у потреби да одбрани своје границе, али и да сачува свој начин живота. Баш као и Грчка, Србија чувајући своје границе од мигрантске кризе, чува и Европу. Сваки мигрант који се заустави на Евросу, сваки мигрант који се заустави на српској граници је један мигрант мање у Бечу или Берлину. Није први пут да Србија и Грчка чувају Европу од најезде. Али, био би први пут да Европа то схвати и призна и да нам помогне”, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова још једном је истакао да мигрантска криза није нешто што може да реши једна земља и позвао Европску унију да коначно одржи конференцију са свим земљама које се налазе на мигрантској рути.

„Мигрантска криза није нешто са чиме једна земља може да изађе на крај, зато нам је потребан заједнички приступ у решавању мигрантске кризе. Од 2016. године Европа није сазвала ниједну конференцију свих земаља које се налазе на мигрантској рути. Позивам Европску унију да коначно закаже конференцију на којој ће позвати све земље које се налазе на мигрантској рути, само тако ћемо, можда почети да дајемо адекватан одговор”, поручио је српски министар унутрашњих послова.

„Мигрантска криза није хуманитарно питање, мигрантска криза је питање борбе против организованих кријумчарских група које злоупотребљавају људску несрећу. Енергично се противимо било каквој политичкој инструментализацији миграната”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин, након обиласка граничне линије Грчке и Турске на Евросу.