Састанак са потпредседником Европске комисије

Састанак са потпредседником Европске комисије

07/10/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Европске комисије Маргаритисом Схинасом са којим је разговарао о ситуацији у области миграција и миграторне политике у региону и начинима за јачање сарадње и подршке ЕУ када је реч о интегрисаном управљању границама, заустављању нелегалних прелазака и помоћи избеглима који се налазе или пролазе кроз територију Републике Србије.

 

Председник Вучић је нагласио да Србија до краја године планира да значајно усклади своју визну политику са политиком ЕУ како би онемогућила да се њена територија користи за илегалне миграције ка Западу.

У том контексту, саговорници су се сагласили о неопходности заједничког рада као јединог могућег у циљу решавања изазова у области миграција и положаја избеглица.

Маргаритис Схинас је поновио оцену Европске комисије да је Србија поуздан партнер ЕУ у управљању миграционим токовима, да наставља да даје позитивне резултате у том погледу и најавио нову траншу финансијске помоћи Европске комисије Комесаријату Србије за избеглице и мигранте у износу од 36 милиoна евра.

Маргаритис Схинас је такође понудио да се убрза распоређивање ФРОНТЕКС-а како би се подржала заштита граница у Србији.

Двојица саговорника су разговарали и о утисцима са јучерашњег Самита Европске политичке заједнице у Прагу.