Др Орлић са амбасадором Мексика

Др Орлић са амбасадором Мексика

05/10/2022 Off By BERB

Foto: parlament.rs

 

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Сједињених Мексичких Дражава у Републици Србији Њ. Е. Карлосом Исауром Феликсом Короном.

 

Како је истакао, билатерални односи две државе су традиционално добри и пријатељски, а додатно их јача обострано, снажно залагање за поштовање међународног права. Др Орлић је изразио захвалност Мексику због принципијелног и јасног става по питању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, као и непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“.

„Реч је о нашем јасном државном ставу и суштински принципијелном односу Србије, што је и цео свет имао прилику да чује током историјског говора председника Александра Вучића пред Генералном скупштином Уједињених нација. Непоштовање основних принципа међународног права значи ударање у саме темеље УН. Хвала што смо у одбрани тих принципа на истој страни“, поручио је председник Народне скупштине.

Истакао је да, захваљујући управо залагањима председника Вучића, већина држава чланица Уједињених нација данас подржава територијални интегритет и суверенитет наше земље. „Уз 18 јавно повучених признања лажне државе, председнику Србије предат је већи број нових нота о отпризнавању, а управо током боравка у Њујорку и још једна нова. То су важни резултати“, поручио је др Орлић, те захвалио Мексику и на подршци по питању аплицирања тзв. „Косова“ за чланство у међународним организацијама.

Амбасадор Феликс искористио је прилику да др Орлићу и лично честита на избору за председника Народне скупштине и, у име амбасаде и Сједињених Мексичких Држава, истакао подршку Србији по свим најважнијим питањима. „Наше земље су се дуго бориле за одбрану територијалног интегритета и суверенитета, а Мексико се, као и Србија, снажно залаже за поштовање међународног права. На темељу наше принципијелне спољне политике, засноване на нашој историји и пуном поштовању међународног права и на чврстом пријатељству наших народа, Мексико је увек изражавао своју подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије у погледу Косова и Метохије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Уверавам вас да је наша позиција непроменљива“, рекао је амбасадор.

Др Орлић је подвукао да Србија, упркос притисцима, неодговорном и ирационалном понашању Приштине, остаје посвећена дијалогу. „Званични Београд се снажно залаже за очување мира и стабилности, уједно чувајући своје националне и државне интересе, и то виде сви у свету“, поручио је председник Народне скупштине.

Србија је заинтересована за сарадњу у свим областима од заједничког интереса, првенствено у економији, где се нада повећању укупног обима трговинске размене на још значајнији ниво. „Србија је недвосмислено најбоље место за улагања у овом делу Европе, и упркос свим проблемима, очекујемо више од три милијарде евра директних страних инвестиција. Стога поздрављамо све досадашње, и са радошћу дочекујемо будуће инвестиције из ваше земље“, рекао је др Орлић.

Амбасадор Феликс је напоменуо да треба повећати трговинску размену и да Србија може имати бенефите од трговинске позиције Мексика у свету. Потврдио је да су односи две земље одлични упркос географској удаљености, те да су базирани на међусобном поштовању и разумевању. „Мексико и Србија су увек били добри пријатељи, рачунајте на нашу подршку“, поручио је амбасадор.

Говорећи о међупарламентарној сарадњи, др Орлић је изразио велико задовољство што ће и током новог сазива бити формирана Посланичка група пријатељства са Сједињеним Мексичким Државама.