SAD zainteresovane za investiranje u energetske kapacitete

SAD zainteresovane za investiranje u energetske kapacitete

04/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će zaključivanje sporazuma o strateškom partnerstvu sa SAD Srbiji omogućiti brže i efikasnije investicije u nove elektroenergetske kapacitete, što je prioritet za osiguravanje dugoročne energetske bezbednosti.

Mihajlović je, zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom, obišla Opštu bolnicu i JKP „Grejanje“ u Pančevu, gde su realizovani projekti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Potpredsednica Vlade je istakla da postoje odlične američke kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji, a jedan od najvećih elektroenergetskih kapaciteta koje želimo da izgradimo jeste hibridna RHE Đerdap 3.

Đerdap 3 neće proizvoditi energiju samo iz vode, već i iz vetroelektrane i solarne elektrane i daće nam stabilnost u balansiranju. Radujem se što će naše dve države biti usaglašene oko sporazuma i saradnje u energetici i verujem da će u budućnosti pod kišobranom tog sporazuma raditi na tome da budemo dugoročno energetski bezbedni, rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da obnovljivi izvori energije treba da budu srpska strategija i vizija za naredne decenije i da je neophodno da se promeni način na koji funkcioniše naš energetski sektor.

Prema njenim rečima, mora mnogo više da se radi na regionalnom povezivanju, i to pre svega u gasnom sektoru, jer nije dovoljno da imamo samo gasovod Niš–Dimitrovgrad, već moramo da se povezujemo i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom i Albanijom.

Potpredsednica Vlade je iskazala zahvalnost USAID-u na svim projektima koji su zajednički realizovani, podsetivši na to da je od 2001. godine SAD naš najveći donator, pri čemu su projekti samo sa USAID vredni više od 80 miliona dolara.

Ova dva projekta u Pančevu, kako je istakla, znače konkretno rešavanje problema, posebno u Opštoj bolnici, koja je bila regionalna bolnica za COVID-19, a u čiju je rekonstrukciju  uloženo 230.000 dolara i rešen je višedecenijski problem grejanja.

Prema njenim rečima, ostvareno je oko 39 odsto uštede u potrošnji gasa i električne energije, uz finansijsku uštedu i značajno smanjenje emisije štetnih gasova, po čemu Pančevo treba da predstavlja primer drugim gradovima koji treba da koriste obnovljive izvore energije.

Mihajlović je napomenula da Ministarstvo priprema projekat korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja u 11 gradova i opština, vredan više od 40 miliona evra.

Među tim gradovima je i Pančevo, gde se razmatra korišćenje geotermalne energije. To je suština energetske bezbednosti – da imamo dovoljno energije, različite izvore snabdevanja i da energiju dobijamo iz čistih izvora. To je jedini način da se razvijamo i da ljudi ostanu ovde da žive, poručila je ona.

Hil je rekao da se u narednom periodu može očekivati sve više kompanija iz ove zemlje koje su spremne da ulažu u Srbiji, naglasivši da je jedan od prvih sastanaka koje je imao bio sa Mihajlović upravo o temi koja je vezana sa strateški sporazum.

Ideja je da postoji strateški pristup tome i drago mi je što smo blizu takvog rešenja. Nije tajna, SAD su zainteresovane za obnovljive izvore energije i razvoj novih tehnologija, rekao je on.

Ambasador je napomenuo da postoji mnogo američkih kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u ovoj oblasti.

Da poručim narodu u Srbiji da u SAD imate prijatelja i da ćemo uraditi sve da pomognemo da se prevaziđe svaka kriza i da razdvojimo politiku od energetike. Srbija jeste jedinstvena, ali problemi sa energijom nisu jedinstveni, to su opšti problemi, a postoje i opcije za njihovo rešavanje i mi smo spremni da pomognemo, poručio je Hil.