Наставак сарадње са Светском банком у више области

Наставак сарадње са Светском банком у више области

04/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалном директорком Светске банке за Западни Балкан Шаоћинг Ју о наставку сарадње са том светском финансијском институцијом у различитим областима – од енергетике до дигитализације.

 

Премијерка је саговорницу информисала о приоритетима који предстоје новој влади и подвукла да је, без сумње, на првом месту реч о енергетици. Приоритети су и наставак улагања у инфраструктуру и зелена агенда, у циљу развоја продуктивности привреде и иновација наставити развој вештачке интелигенције, где већ имамо сарадњу са Светском банком, као и биотехнологија…. То су такође области које ће бити у фокусу новог кабинета.

Према речима премијерке Брнабић, успешно су превазиђени изазови које је пред целу државу ставила пандемија корона вируса, али су сада отворени нови за које је потребна блиска сарадња са Светском банком.

Србија је лидер у региону када је реч о многим областима и тај континуитет ћемо наставити, рекла је Брнабић и ту апострофирала ИТ сектор и инвестиције.

Шаоћинг Ју је премијерки Србије поручила да се радује наставку сарадње коју су њени претходници успешно поставили и додала да је са Београдом договорен највећи програм у односу на цео регион Западног Балкана.

Она је честитала председници владе на успешном вођењу земље кроз пандемијску кризу и навела да институција коју води жели Влади Србије да помогне око планова за макроекономију и енергетику.

Шаоћинг Ју је, такође, представила нови оквир за сарадњу за период до 2026. и планове за буџетску подршку за ову и наредну годину.