Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала

Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала

04/10/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин састао се данас са председником Агенције Европске уније за правосудну сарадњу у кривичним стварима Евроџаст Ладиславом Хамраном, са којим је разговарао о наставку сарадње на међународном нивоу када је реч о борби против свих видова криминала.

 

Двојица саговорника сложила су се да је сарадња у претходних годину и по дана између српске полиције и осталих европских полиција подигнута на виши ниво.

Министар Вулин истакао је да организовани криминал не познаје границе, да је то глобални проблем који треба решавати заједнички, јединствено, на озбиљан и одговоран начин.

„Током сарадње Министарства унутрашњих послова и Евроџаста, у протеклих годину и по дана, значајно је унапређена оперативна сарадња и рад припадника Управе криминалистичке полиције са колегама из других земаља, посебно на пољу размене информација из области високотехнолошког криминала, прања новца и кријумчарења људи“, казао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Председник Евроџаста Хамран захвалио се министру унутрашњих послова Александру Вулину на изузетној сарадњи, истакавши да је Република Србија поуздан и сигуран партнер у борби против организованог криминала. Хамран је додао да је српска полиција постигла значајне резултате у протеклих годину и по дана и да је дала велики допринос у заједничким међународним акцијама усмереним против свих облика криминала.

На састанку је представљен пројекат „Подршка ЕУ регионалној безбедности на Западном Балкану“, чији је циљ јачање борбе против организованог криминала, тероризма, као и безбедност граница. У оквиру овог пројекта Евроџаст је један од партнера који спроводе наведени пројекат у области правосудне сарадње.