ANKETA: PODRŠKA GRAĐANA ČLANSTVU SRBIJE U EU VEĆA ZA PET ODSTO

ANKETA: PODRŠKA GRAĐANA ČLANSTVU SRBIJE U EU VEĆA ZA PET ODSTO

10/07/2015 Off By

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika njih 71 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak naše zemlje u EU trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije


eu srbija

UKOLIKO bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 49 odsto građana Srbije glasalo bi za, njih 28 odsto bi glasalo protiv, 17 odsto ne bi glasalo uopšte, dok 6 odsto ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, rezultat je istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“ koje je sredinom juna sprovela Kancelarija za evropske integracije. Anketa u kojoj je učestvovalo 1.012 ispitanika starijih od 18 godina rađena je prema standardu Evrobarometra.
Broj onih koji podržavaju učlanjenje Srbije u EU veći je za 5 odsto u odnosu na istraživanje sprovedeno sredinom decembra prošle godine.
Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka. Od ukupnog broja ispitanika njih 71 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak naše zemlje u EU trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije.
Borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa, 20 odsto građana svrstava među najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, sledeća po važnosti je reforma zdravstvenog sistema sa 13 odsto. Slede reforma obrazovnog sistema (8 odsto), poljoprivrede, bolja zaštita ljudskih prava i zaštita potrošača (7 odsto).
Najveći procenat građana, njih 66 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno dve trećine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Republike Srbije za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.
Ispitanici kažu da bi članstvo u EU za 37 odsto njih bila dobra stvar, 29 odsto građana smatra da je to loše, a 34 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar. Za najveći broj građana, njih 17 odsto, članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (16 odsto), kao i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (12 odsto).
Kad govorimo o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. do danas 24 odsto ispitanika je prepoznalo da je EU najveći donator našoj zemlji u poslednjih 13 godina, 22 procenta misli da je reč o Rusiji, za Japan se izjasnilo 15 odsto građana, dok je na četvrtom mestu Kina sa 12 procenata. Zvanični podaci govore da, u periodu od 2000. do 2014. godine, Evropska unija i njene države članice, sa oko 2,6 milijarde evra doniranih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su značajno doprineli razvoju Srbije.
Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi u procesu pristupanja Evropskoj uniji i kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju porodicu.<


SVET – EU

aleksandar-vucic-97BRISEL: VUČIĆ SE SASTAO SA JUNKEROM

Predsednik Evropske komisije Žan – Klod Junker je istakao da zajednički treba uložiti napore kako bi bar jedno

 

luksemburgLUKSEMBURG: STEFANOVIĆ NA SASTANKU MINISTARA PRAVDE I UNUTRAŠNJIH POSLOVA

  Ministar je tokom današnjih sastanaka, sa više ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije, ali i drugih

BudimpestaBUDIMPEŠTA: UNAPREĐENJE SARADNJE SRBIJE I MAĐARSKE U OBLASTI EVROINTEGRACIJA

  Srbija i Mađarska aktivno sarađuju na polju evropskih integracija. Potpisanim Memorandumom se precizirana pomoć koju će Mađarska

 

 

150113-VUCIC-DAVENPORTVUČIĆ PRIMIO DAVENPORTA

Premijer Vučić je rekao da će sav svoj trud uložiti u politiku pomirenja, zajedničkog života i rada u