Обезбеђена средства за изградњу 78 километара канализационе мреже у Лесковцу

Обезбеђена средства за изградњу 78 километара канализационе мреже у Лесковцу

03/10/2022 Off By BERB

Foto: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и представник Министарства спољне трговине и развојне сарадње Краљевине Холандије и вођа регионалног тима за Азију и Латинску Америку Базел Јоунан потписали су данас анекс споразума за ОРИО Програм, на основу којег ће Влада Краљевине Холандије донирати 7,6 милиона евра за пројекат изградње недостајуће канализационе мреже у Лесковцу, док ће 10 милиона евра обезбедити Влада Србије и ресорно министарство из кредитне линије Банке за развој Савета Европе.

 

Владе Србије и Холандије заједно ће финансирати изградњу 78 километара нове канализационе мреже, а према речима министарке Вујовић ради се о важној инвестицији која ће омогућити да Лесковац у потпуности буде покривен канализационом мрежом.

„Захваљујем Влади Холандије на обезбеђеној донацији и подршци у изградњи зелене инфраструкуре у Србији. Ово је изузетно важан пројекат за град Лесковац јер ће допринети да се 16 насељених места, са око 20.000 становника, повеже на канализациону мрежу. Држава је уложила велика средства у изградњу градског колектора и стављање у функцију постројења за прераду отпадних вода у Лесковцу. Изградњом 78 километара нове канализационе мреже решићемо питање одвођења и третмана отпадних вода у том граду, што ће унапредити животну средину и квалитет живота грађана“, рекла је министарка Вујовић.

Потписивању анекса споразума присуствовали су амабасадор Краљевине Холандије у Србији Јост Реинћес и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.