Рударство ослонац и покретач развоја и напретка Бора и Србије

Рударство ослонац и покретач развоја и напретка Бора и Србије

03/10/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је Бор постао важан центар Србије и Европе захваљујући рударству које је покретачка снага развоја и напретка и да ће држава наставити да спроводи план о развоју рударства у складу са највишим стандардима заштите животне средине.

 

„Данас је Бор град који се препознаје не само на мапи источног дела земље, већ целе Србиј и Европе. Није био лак период за Бор, нису биле лаке године и деценије за грађане и грађанке Бора, али је народ успео да опстане, да буде отворен. Ово је град у којем заједно живе Срби, Власи, Роми и који прима све који желе да живе и раде у њему. Посебно важно за Бор и за државу јесте рударство, и по томе је град најпознатији. Развој рударства значи и развој овог краја и целе Србије“, рекла је она на свечаности поводом обележавања Дана града.

„Данас неки покушавају да прикажу како је рударство штетно и чујемо да желе да зауставе рударство, да зауставе развој. Наш план је другачији. План председника Србије и Владе и свих нас који се директно или индиректно бавимо овом темом је да рударство буде ослонац и покретач развоја. И без обзира на нападе, који су интензивирани у последње две године, Министарство рударства и енергетике, Влада Србије и председник Републике наставиће да раде на том плану. Упркос свим нападима и неистинама којима је било изложено, рударство је повећало своје учешће у БДП-у са 1,9 одсто у 2021. на 2,6 одсто у другом кварталу ове године, што значи да је допринело економском развоју не само у источној, већ у целој Србији“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је на свечаности навела да је план да се рударство у Србији развија у складу са највишим стандардима заштите животне средине.
„Желимо да се рударство у Србији развија, да буде зелено, и да уз повећање производње имамо и повећање квалитета живота људи у Бору, кроз бољу заштиту животне средине, кроз виши стандард. Брзо се заборавља како је Бор изгледао пре 5, 10 или 15 година. РТБ Бор је у години пре приватизације имао обавезе веће од 1,5 милијарди долара, губитак изнад висине капитала већи од 610 милиона долара. Било је и тада много оних који су сматрали да је боље да се РТБ Бор затвори или да се рудари и рударски инжењери баве нечим сасвим другим, да се производи намештај. Држава је, на челу са председником Вучићем, имала другачију визију, стала је уз РТБ Бор и пронашла стратешког партнера, кинески „Зиђин“, чиме је наша највећа рударска компанија стала на ноге. И данас је држава власник 37 одсто компаније. Исплаћени су одмах стари дугови, а за мање од четири године „Зиђин“ је уложио више од 1,9 милијарди евра. Просечна плата запослених која је 2018. године износила око 68.000 динара, данас је на нивоу од око 100.000 динара. Број запослених повећан је на више од 7.000, и који раде у рудницима који су доскора били руинирани, а данас су безбедни за рад и поштују се сви технички стандарди и процедуре. Много тога је урађено у области заштите животне средине, уложено је више од 250 милиона евра, али морамо још много више да радимо, јер данас нема рударства без здраве животне средине. То је једини начин да се овде живи и ради, то је једини начин да рударство буде покретач за будућност. Бор ће постојати стотинама годинама, али од нас данас зависи колико ће будуће генерације бити задовољне и срећне, а наш задатак је да створимо основу за њих“, рекла је она.