Србија привржена принципима слободе и поштовању међународног права

Србија привржена принципима слободе и поштовању међународног права

02/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се Србија залаже за неселективно поштовање међународног права, што значи да је територијални интегритет међународно признатих држава неповредив у случају сваке земље.

Брнабић је, на обележавању Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, истакла да територијални интегритет не може бити повредив у случају једне земље а неповредив у случају друге.

Она је нагласила да су Повеља Уједињених нација и принципи међународног права чували мир у свету, а да је њихово гажење у случају Србије отворило Пандорину кутију, при чему је селективно тумачење принципа међународног права довело свет тамо где смо данас.

Према њеним речима, у случају наше земље, први пут након Другог светског рата и формирања УН, чији је Србија један од оснивача, брутално и безобзирно су погажени основни принципи УН и међународног права.

Премијерка је оценила да су УН формиране да после два светска рата спрече трећи и спасу човечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донео Трећи светски рат.

Председница Владе је навела да су изазови са којима се Србија данас суочава страховити и да је притисак који наша земља трпи директно сразмеран степену лицемерја великих сила које нас притискају.

Брнабић је указала на то да живимо у времену које је најтеже у претходне две деценије, од 1999. године.

Зато је важно да данасна овом месту, јасно кажем и поручим још једном, како свим грађанима, тако и нашим страним партнерима – спољна политика Србије почива на два принципа, нагласила је она.

Према њеним речима, први је да нашу политику водимо самостално и суверено, у складу са сопственим државним и националним интересима.

Други принцип је једнако важан, а то је да се спољна политика Србије води у складу са међународним јавним правом и Повељом УН и то апсолутно неселективно, не тумачећи принципе међународног права онако како то нама одговара, другачије у односу на време и место, а и Повељу УН у односу на околности које нас окружују, објаснила је премијерка.

Она је, поновивши да неселективно значи да је територијални интегритет међународно признатих држава неповредив, додала да то значи и да је напад на једну међународно признату државу, под било каквим изговором, а без одлуке СБ УН, агресија, брутално кршење међународног правног поретка и његових основних принципа.

Председница Владе је истакла да је наша савест мирна, јер никога не угрожавамо, додавши да поштујемо принципе међународног права, да немамо двоструке аршине и да наши лични интереси никада не могу надвладати принципе на којима почива читав свет.

Брнабић је поручила да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свету а да је доказ за то и говор председника Србије у Уједињеним нацијама.

Обележавању Дана сећања и полагању венаца на споменик у Јајинцима присуствовали су и потпредседник Владе Небојша Стефановић и министри Томислав Момировић, Дарија Кисић и Новица Тончев, потпредседница Скупштине Србије Сандра Божић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, официри Војске Србије, врховни рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, изасланик патријарха Српске православне цркве, преживели логораши, представници дипломатског кора и породица жртава.

Том приликом приређен је и пригодан драмски програм који је подсетио присутне на страдање неколико десетина хиљада Срба, Јевреја и Рома у Јајинцима.