Србија заинтересована за додатно продубљивање сарадње са Индијом

Србија заинтересована за додатно продубљивање сарадње са Индијом

02/10/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са чланом управног одбора Бил Гејтс фондације и оснивачем Ашока универзитета Ашишом Даваном, као и са групом индијских привредника из области пољопривреде, туризма, филмске индустрије, информационих технологија и вештачке интелигенције из Индије.

 

Брнабић је истакла да је Србија поносна на одличне односе које има са Индијом а током недавног боравка у Јапану имала је прилике да накратко разговара са премијером Нарендром Модијем. Србија је заинтересована за додатно продубљивање сарадње са Индијом, а најбољи начин за то јесте јачање економске и привредне сарадње две земље.

Господин Даван рекао је да Србија има изузетан туристички потенцијал и да поред туризма, Индија види потенцијал и на српском тржишту информационих технологија, пољопривредних производа као и иновационом предузетништву. Навео је да је Србија постала атрактивна дестинација и у филмској индустрији, а индијске филмске продукције треба да посматрају нашу земљу као једну од дестинација за снимања својих садржаја.

Говорећи о напредним технологијама, Брнабић је истакла да данас у Србији постоје четири научно технолошка парка – Београд, Нови Сад, Ниш и Чачак, Институт за вештачку интелигенцију са центром у Новом Саду и да је недавно отворен Центар за секвенцирање генома и биоинформатику. Такође, госте из Индије упознала је са пројектом БИО4 кампуса, јединственог националног центра, који ће у једној целини интегрисати неколико високошколских и научно-истраживачких установа са комплементарним садржајима.

Премијерка је такође рекла да Србија већ годинама уназад бележи константан напредак у области ИТ услуга, и да је за првих седам месеци ове године извоз ИКТ услуга износио 1,4 милијарди евра, што је мало мање него у целој 2020. години. Истакла је да је наш циљ да ове године надмашимо вредност извоза од 2,5 милијарди евра, што би додатно учврстило лидерску позицију Србије у региону.

Индијска делегација захвалила се председници Владе на прилици за састанак на оваквом нивоу, и изразили наду да ће данашњи разговор резултирати новим заједничким пројектима. Поручили су да за њих данашњи дан има посебан значај и симболику, с обзиром на то да је на овај датум рођен Махатма Ганди, један од оснивача савремене индијске државе.