Почела централна прослава манифестације Дани европске баштине

Почела централна прослава манифестације Дани европске баштине

01/10/2022 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Помоћница министра за културно наслеђе и дигитализацију Данијела Ванушић отворила је данас централну манифестацију Дани европске баштине у Музеју на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно у којој Србија учествује са још 50 земаља Европе.

 

Ванушић је поручила да је изразито важно чувати и бринути о нашој културном наслеђу, посебно пред изазовима дигиталног и технолошког развоја и убрзаног начина живота. „Од свог оснивања музеји и установе културе су места где се чувају и изучавају култура и традиција заједница и преносе сачувана знања кроз образовне и едукативне садржаје. Музеј „Старо село“ је добар пример интегративног приступа заштити и очувању културног наслеђа који чува знања о народном градитељству, културу становања, свакодневни и обичајни живот друге половине 19. века и прве половине 20“, истакла је Ванушић.

Ванушић је нагласила да су многе традиционалне вештине које се негују на овом простору настале у суживоту човека са природом што се до данас није променило, о чему сведоче разноврсни програми очувања нематеријалног културног наслеђа који се реализују у Музеју „Старо село“.

Ово је јубиларни, 20. пут да Србија учествује у овој смотри која се организује током септембра у 50 земаља Европе, подвукла је помоћница министра и напоменула да је фокус Дана европске баштине на очувању и промоцији културног наслеђа, као и подизању свести грађана о неопходности овог важног сегмента културе.

На изложби “Извор вода извирала” којом је почела манифестација, представљено је на паноима 20 извора са подручја града Ужица и града Чачка, општина Ариље, Бајина Башта, Пожега, Прибој, Пријепоље, Чајетина, што говори да су извори и данас веома посећена места и представљају привредни потенцијал краја. О многим изворима постоје различита вероварања и легенде које се преносе у оквиру заједнице.

Изложба је део пројекта “Лековити и чудотворни извори” који је укључен у процес имплементације Конвенције о заштити нематеријалног културног наслеђа, реализован у сарадњи стручњака из Народног музеја Ужице и Етнографског музеја Београд, са циљем подизања свести о значају воде за живи свет и њене угрожености као природног ресурса у садашњем времену.

У складу са овогодишњом темом манифестације Дани европске баштине ,,Одрживо наслеђе”, наслеђе се посматра као један од темеља савременог живота које има важну улогу у процесу развоја заједнице. Култура и наслеђе играју важну улогу у развоју друштвене заједнице и има важан утицај на њену добробит. Из овог разлога ресурсима локалног наслеђа треба управљати на одговоран начин, обезбеђујући уравнотежен приступ између културних, економских, друштвених и еколошких аспеката.

Присутнима су се обратили и директорка Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно Светлана Ћалдовић Шијатовић и Снежана Томић, музејски саветник.