Ухапшени припадници полиције због злоупотребе службеног положаја

Ухапшени припадници полиције због злоупотребе службеног положаја

30/09/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора унутрашње контроле и Управе криминалистичке полиције, по налогу посебних одељења за сузбијање корупције виших јавних тужилаштава у Београду и Новом Саду, ухапсили су полицијске службенике Жандармерије Р. Л. (1979) и Р. М. (1975), полицијског службеника ПУ за град Београд М. К. (1985) и полицијску службеницу Управе за међународну оперативну сарадњу С. Т. (1977) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја.

 

Р. Л. се сумњичи и за кривична дела недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и неовлашћено држање опојних дрога.

Како се сумња, Р. Л. је у јулу ове године тражио од Р. М. док је обављао редовне задатке да изврши проверу кроз евиденције МУП-а за једно лице из криминогене средине, да ли је за њим расписана потрага, што је Р. М. приказао као службену радњу у службеним актима.

Следећег месеца је, како се сумња, С. Т. на захтев М. К. извршила провере кроз базе података Интерпола за исту особу из криминогене средине, да ли је за њим расписана међународна потерница, о чему их је обавестила.

Сумња се и да су М. К. и Р. Л. дужи временски период вршили физичко обезбеђење особе за коју су вршене ове провере кроз службене евиденције, као и његове породице, а заузврат су добијали новац и поклоне.

Претресом изнајмљеног стана у Новом Саду који су користили М. К. и Р. Л. а који је у близини адресе становања особе из криминогене средине, пронађено је оружје у нелегалном поседу и опојна дрога.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежним тужилаштвима.