Састанак са амбасадором САД

Састанак са амбасадором САД

29/09/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава Кристофером Хилом, са којим је разговарао о детаљима билатералне сарадње, поготово у светлу низа успешних састанака које је наша делегација имала у Њујорку са званичницима САД на маргинама Генералне дебате 77. заседања Скупштине Уједињених нација. На састанку је било речи и о другим важним билатералним питањима и односима између Србије и САД, али и о кључним проблемима у региону Западног Балкана.

 

Председник Вучић је истакао да је Србија посвећена јачању економских и билатералних односа са Сједињеним Државама, те да је у том контексту задовољан разговорима које је у Њујорку имао са бројним званичницима америчке администрације, али и пословним људима који су исказали интересовање за сарадњу у областима у којима велики потенцијали нису у довољној мери искоришћени.

Током разговора, истакнута је заједничка потреба да се сарадња између наше две земље интензивира у свим областима, али и у сфери енергетике, коју би требало додатно продубити и појачати кроз заједничку реализацију конкретних пројеката од суштинског значаја за напредак Србије.

Говорећи о ситуацији у региону, саговорници су закључили да је очување мира и стабилности на Западном Балкану од пресудног значаја и додали да економски просперитет и фокусирање на решавање економских проблема може да буде од огромне помоћи у отклањању политичких несугласица.

Председник Вучић је изразио наду да ће у наставку политике регионалног повезивања и отвореног позива на сарадњу свим земљама региона, имати јаку подршку Сједињених Држава, као и да ће у бројним пројектима од регионалног значаја САД бити поуздан партнер Србије.