Рекордни резултати српског туризма у овој години

Рекордни резултати српског туризма у овој години

27/09/2022 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је поводом Светског дана туризма да туризам у Србији обара све рекорде и изразила уверење да ће 2023. година бити још успешнија у овом сектору.

 

Она је истакла да одржавање првог међународног сајма вина „Винска визија Отвореног Балкана“ у Београду, као и опредељење Републике Србије, Републике Албаније и Републике Северне Македоније за пројекат „Вински путеви Отвореног Балкана“, показују експанзију туризма и разумевање његове економске снаге, a да су додатне потврде и охрабрења указане и на 6. Глобалној конференцији Светске туристичке организације о винском туризму, у италијанском граду Алба.

„Одлични природни услови за виноградарство, богата историја, културна баштина и народно искуство, као и потенцијали планинског и бањског туризма, пружају прилику за креирање нових и развој постојећих туристичких производа. Проширујемо познате и градимо нове путеве туризма који ће нас водити ка још већим успесима“, поручила је министарка Матић.

Матић је навела да је од почетка године Србију посетило три милиона туриста, од тога преко милион и 300 хиљада страних, те да је број туристичких долазака порастао за 48,1 одсто у односу на исти период прошле године.

Светска туристичка организација Уједињених нација (UNWTO) је 1979. године установила 27. септембар као Светски дан туризма, са циљем и поруком да је потребно развијати свест међународне заједнице о важности туризма и његових културних, друштвених, економских и политичких вредности.

Ове године, Светски дан туризма обележава се под слоганом „Преиспитивање туризма“ („Rethink Tourism“).