Пораст девизног прилива од туризма за 66, 8 одсто у односу на рекордну 2019.

Пораст девизног прилива од туризма за 66, 8 одсто у односу на рекордну 2019.

27/09/2022 Off By BERB

Foto: Marina Jančević

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић саопштила је да су најновији подаци о девизном промету у сектору туризма, објављени управо на Светски дан туризма, необорив доказ не само опоравка, већ и незаустављивог напретка овог сектора.

 

Министарка је навела да је девизни прилив од туризма закључно са првих седам месеци 2022. године превазишао 1,2 милијарде евра, што је пораст од 52,7 одсто у односу на исти период 2021. године и пораст од 66,8 одсто у односу на првих седам месеци 2019, иначе до сада најуспешније туристичке године, када је прилив од туризма у истом периоду износио 738 милиона евра.

Вест да је девизни прилив Републике Србије у сектору туризма за првих седам месеци ове године превазишао 1,2 милијарде евра, најбоља је информација коју смо могли добити за Светски дан туризма. Српски туризам је ове године апсолутно оборио рекорде, не само у односу на године непосредно иза нас које смо провели у пандемији, већ и у односу на рекордну 2019. годину. Одлучно и упркос глобално изазваним проблемима, остварили смо заиста изузетне успехе за које сам сигурна да већ значајно доприносе економском расту наше земље, истакла је министарка Матић.