LUKSEMBURG: STEFANOVIĆ NA SASTANKU MINISTARA PRAVDE I UNUTRAŠNJIH POSLOVA

LUKSEMBURG: STEFANOVIĆ NA SASTANKU MINISTARA PRAVDE I UNUTRAŠNJIH POSLOVA

09/07/2015 Off By

 

Ministar je tokom današnjih sastanaka, sa više ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije, ali i drugih država, izrazio da očekuje pomoć Evrope, zato što to nije pitanje koje se tiče samo Republike Srbije i njenih građana, već je Srbija zemlja kroz koju se migranti kreću kako bi došli do neke od zemalja zapadne Evrope


luksemburg

Biro za saradnju smedijima MUP-a

 

MINISTAR unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Luksemburgu, na sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova, da Srbija, kao odgovorna država, koja poštuje zakone i međunarodne konvencije čiji je potpisnik, tražiocima azila i osobama koje su izrazile azilnu nameru pruža utočište, zdravstvenu i svaku drugu zaštitu.

„Štiteći našu granicu, mi posredno štitimo i granice EU. Sve mere koje smo do sada preduzeli pokazuju da prihvatamo svoj deo odgovornosti za upravljanje mešovitim migracionim tokovima i pokazujemo da kroz konkretne aktivnosti koje sprovodimo, kako unutar naše države, tako i kroz saradnju sa zemljama članicama Evropske unije, radimo sve da omogućimo migrantima svu pomoć koja im je neophodna“, naglasio je Stefanović.
Ministar je tokom današnjih sastanaka, sa više ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije, ali i drugih država, izrazio da očekuje pomoć Evrope, zato što to nije pitanje koje se tiče samo Republike Srbije i njenih građana, već je Srbija zemlja kroz koju se migranti kreću kako bi došli do neke od zemalja zapadne Evrope.
Napomenuvši da najveći broj migranata pre dolaska u Srbiju prolazi teritoriju Evropske unije – Bugarsku i Grčku, Stefanović je istakao da su uporedo sa povećanim prilivom iregularnih migranata, pojačane kontrole na graničnim prelazima.
Prema njegovim rečima, tokom ove godine nameru za traženjem azila u Srbiji izrazilo je 41.864 ljudi, dok je zvaničan zahtev podnelo samo 388, a u centrima za azil dnevno ne boravi više od 400 osoba, dok su smeštajni kapaciteti predviđeni za oko 800 ljudi. Taj podatak, kako je rekao, jasno ukazuje da Srbija nije krajnja destinacija migrantima.
Ministar policije je precizirao da je u prvoj polovini 2015. godine na graničnim prelazima otkriveno 20.104 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što je za oko 800 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
„U prvih šest meseci samo je u ilegalnom prelasku srpsko-mađarske granice sprečeno 7.633 lica i podneto je 7.083 prekršajnih prijava, što je tri puta više nego tokom cele 2014. godine“, rekao je Stefanović.
Srpski ministar policije sastao se u Luksemburgu i sa evropskim komesarom zaduženim za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom, sa kojim je razgovarao o rešavanju pitanja lažnih azilanata. Dogovoreno je da se uloži više napora i da se snažnije i zajednički pristupi prevazilaženju ovog problema.
Ministar Stefanović imao je i bilateralni sastanak sa Žanom Aselbornom, ministrom spoljnih poslova, migracija i azila Luksemburga, koji je rekao da će pružiti punu podršku Srbiji u otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU.
Ukazavši da se pritisak na srpsku granicu pojačava iz meseca u mesec, Stefanović je tokom sastanka sa evropskim ministrima policije, istakao da je MUP Srbije pojačao policijske aktivnosti na ulaznim tačkama na teritoriju Srbije, prvenstveno na srpsko-makedonskoj granici, ali i na granicama sa Mađarskom i Bugarskom.
„U cilju što bolje zaštite zelenog pojasa angažovane su dodatne snage granične policije i Žandarmerije, uz svu raspoloživu opremu“, dodao je Stefanović precizirajući da je u tom pojasu prema Mađarskoj, Makedoniji i Bugarskoj raspoređeno više stotina policajaca, kao i da se tokom noći koristi oko 30 termovizijskih vozila i ručnih termovizija.
Zahvalivši kolegama iz Nemačke, Austrije i Mađarske na pomoći u ljudstvu i opremi za zaštititu srpske granice sa Makedonijom, Stefanović je izrazio očekivanje da će današnja konferencija pružiti jedinstven evropski odgovor na pitanja koji je zvaničan stav prema azilu, kao i kakva je politika prema ljudima koji u velikom broju dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.<


SVET – EU

BudimpestaBUDIMPEŠTA: UNAPREĐENJE SARADNJE SRBIJE I MAĐARSKE U OBLASTI EVROINTEGRACIJA

  Srbija i Mađarska aktivno sarađuju na polju evropskih integracija. Potpisanim Memorandumom se precizirana pomoć koju će Mađarska

 

 

150113-VUCIC-DAVENPORTVUČIĆ PRIMIO DAVENPORTA

Premijer Vučić je rekao da će sav svoj trud uložiti u politiku pomirenja, zajedničkog života i rada u

 

izbeglice-izbeglicki-centar_660x330NIKINCI: REALIZACIJA REGIONALNOG STAMBENOG PROJEKTA SRBIJE

Četiri prva potprojekta koja se sada sprovode obezbeđuju ukipno 300 montažnih kuća i 1.079 paketa građevinskog materijala., 696

 

norveskaVUČIĆ ZAVRŠIO POSETU KRALJEVINI NORVEŠKOJ

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u rezidenciji Sulbergove, premijer Vučić izazio je zahvalnost Vladi Kraljevine Norveške na pomoći