Препоруке за смањење потрошње нису обавезујуће

Препоруке за смањење потрошње нису обавезујуће

24/09/2022 Off By BERB

Foto: rts.rs

 

Препоруке за смањење потрошње које смо предложили и послали ка јавним предузећима, државној управи, установама, институцијама, локалним самоуправама нису обавезујуће, већ треба да подстакну да јавни сектор направи своје планове штедње. Очекујемо да се препоруке примене где је и у којој мери могуће. Препоруке се, наравно не односе на болнице, вртиће, школе, установе социјалне заштите, изјавио је за РТС Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

 

„Министарство рударства и енергетике је прошле године, доношењем новог законодавног оквира, започело национални пројекат унапређења енергетске ефикасности. Субвенције за замену столарије и за постављање соларних панела, практично су први корак ка смањењу потрошње. До сада су план штедње доставиле 102 локалне самоуправе, 34 јавна предузећа, 35 великих привредних субјеката и на основу планова које су саставили видећемо и колики је проценат уштеде.

Он је рекао да се променом навика може уштедети много и да то неће угрозити ничији комфор, нити безбедност.

„Заиста малим стварима сви можемо много да допринесемо, пре свега када је реч о смањењу сопственог рачуна, а тиме помажемо и држави да даје мање овца за увоз струје. Препоруке које смо дали тичу се свих нас, не само јавног сектора, јер је потребно да сви будемо део уштеда и да снизимо потрошњу. Када је реч о домаћинствима, препоруке се односе највише на рационалније коришћење уређаја и како користимо бојлер, шпорет, фрижидер, машине за прање веша и суђа, да ли користимо старе или нове, ЛЕД сијалице. Сви којима рачун буде нижи у односу на исти месец претходне године биће финансијски стимулисани додатним попустима“, рекао је Лакићевић.