Отворена реновирана зграда Библиотеке „Атанасије Стојковић“ у Руми

Отворена реновирана зграда Библиотеке „Атанасије Стојковић“ у Руми

19/09/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дарио Константиновић

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас, на отварању реновиране зграде Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у Руми, да је ово важан догађај за овај град, али и читаву културну сцену овог дела наше земље, јер су јачање културе читања, повећање смештајног простора и програмских целина библиотека битан део културне политике коју спроводи ресорно Министарство.

 

„Улагање у нову зграду библиотеке и завршетак радова на истој, добар су пример и осталим локалним самоуправама широм Србије како да искористе постојећу инфраструктуру која стицајем различитих околности није била у функцији“, рекла је Гојковић и истакла да је реконструкцијом и обновом овог места у исто време учињен значајан корак у заштити драгоценог књижног фонда и спасен од пропадања објекат који има немалу архитектонску вредност.

Гојковић је подвукла да је брига о културном наслеђу, чији је важан део наше библиотекарство, изузетно значајна у савременом добу, обележеном снажним технолошким напретком и бржим темпом живота.

„Између осталог, таква реалност оставља мање времена и за читање у односу на нека ранија раздобља људске историје. Свима нама који се бавимо културом: Министарству, Покрајинском секретаријату, локалној самоуправи, запосленима у установама и институцијама, појединцима, један од главних задатака мора бити афирмација културе читања. Писана реч је одржала наш народ и у најтежим тренуцима, и зато је јако важно да храмови књиге, какав је овај у Руми, буду адекватно опремљени у сваком смислу“, нагласила је министарка културе и информисања.

Гојковић је рекла да је на овогодишњем конкурсу, Министарство определило и средства за замену седишта и пода у Великој сали Културног центра и да су путем више конкурса у области заштите културног наслеђа обезбеђена средства за опремање депоа, дигитализацију и изложбе у Завичајном музеју Рума.

„Надам се да ће градоначелница Александра Ћирић и њен тим имати добар пројекат и за наредни конкурс ‘Градови у фокусу’ како бисмо заједничким снагама успели да у потпуности изађемо у сусрет потребама и захтевима грађана Руме када је реч о култури“, изјавила је Гојковић.

Министарка културе и информисања је нагласила да је у скоро свим локалним самоуправама у значајној мери побољшана културна инфраструктура, а да је то, на првом месту, резултат децентрализације културне политике, која је међу приоритетним начелима Министарства.

„Велика је ствар што сви заједно можемо да се похвалимо овом лепом и функционалном библиотеком. Сигурна сам да ће ово бити место на коме ће многобројни љубитељи књиге пронаћи своју оазу среће, као и да ће ова обновљена зграда постати једно од најважнијих места и симбол културног живота у Руми“, нагласила је Гојковић и закључила да је у скоро свим локалним самоуправама у значајној мери побољшана културна инфраструктура, а да је то, на првом месту, резултат децентрализације културне политике, која је међу приоритетним начелима Министарства.