Србија отворено и слободно друштво у којем су сви добродошли

Србија отворено и слободно друштво у којем су сви добродошли

17/09/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће сви бити безбедни током одржавања „Европрајда“, и додала да током протекле недеље није било ниједног инцидента на више од 130 догађаја који су организовани у српској престоници.

Брнабић је на пријему за стране дипломате у Палати Србија, поводом „Недеље Европрајда“, истакла да је то права слика Београда и Србије и оно што они јесу, нагласивши да је Србија отворено и слободно друштво у којем су сви добродошли и то ћемо тек показати наредних година.

Она је објаснила да Србија није организовала „Европрајд“ зато што ју је неко уценио да би остала на европском путу, већ због нашег народа, земље и друштва, као и добробити целог региона.

Премијерка је исказала захвалност страним дипломатама, међу којима су били и известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик и шеф Делегације ЕУ у Београду Емануеле Жиофре, што су дошли и нагласила да је поносна што је могла да их угости.

Оно што радимо у Србији је изузетно важно, не само за мене, већ и за моју земљу и владу, као и за цео регион. Сви смо знали да ће, када је Горан Милетић пријавио Београд за „Европрајд“, а ја писмом као премијерка то подржала, бити тешко, јер мора да буде тешко када спроводите радикалне промене као ми сада, промене на боље.

Ово је први „Европрајд“ ван Европске економске зоне и први у Југоисточној Европи, подвукла је премијерка и истакла да тиме померамо границе слободе и европских вредности, те да је веома поносна због тога, упркос свим потешкоћама које су постојале.

Према њеним речима, следећи „Прајд“ ће бити одржан на Малти, али он ће бити без толико догађаја у поређењу са овим.

Брнабић је пренела да су координатор „Европрајда“ Горан Милетић и његов тим, она и њен тим, као и сви министри који су били на пријему прошли много тога заједно, али да је вредело.

Отворили смо дебату која је екстремно важна за наше друштво и она не би била могућа без „Европрајда“. Уз подршку ЕУ, мењамо Србију макар мало на боље, борба се наставља и борићемо се и даље, поручила је премијерка.

Европска комесарка за једнакост Хелена Дали истакла је да је јутрос имала добар разговор са Брнабић о напретку који Србија остварује у области ЛГБТ права, права мањина, као и заједничком раду у унапређењу закона у области људских права, како нико не би био остављен и како би свака особа у Србији била слободна без дискриминације и могла да оствари свој пуни потенцијал.

Ми нудимо сву стручну помоћ. Драго ми је да смо сви добродошли у шетњи и да нам се гарантује безбедност, нагласила је Дали.

Пријему у Палати Србија присуствовала је већина амбасадора из земаља чланица ЕУ, као и министри у Влади Србије – министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар финансија Синиша Мали, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић и други.