Мисија „Халијард“ – светао пример храбрости и човечности

Мисија „Халијард“ – светао пример храбрости и човечности

17/09/2022 Off By BERB

Аутор фотографијa: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, присуствовала је данас обележавању 78. годишњице мисије „Халијард“ у Прањанима, које је један од симбола савезничке борбе у Другом светском рату, и том приликом истакла да је мисија „Халијард“ светао пример храбрости и човечности, записан великим словима у нашој, европској и светској историји ратовања.
„Спасавајући савезничке пилоте, српски народ и припадници Краљевске војске у отаџбини под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, извели су један од највећих херојских подвига током нацистичке окупације Србије у Другом светском рату. То је истовремено био чин патриотизма и јунаштва, испуњен дубоком свешћу о томе колико је значајно да се заједно са савезницима стане на страну слободе и правде“, нагласила је министарка културе и подсетила да је један од назива мисије „Халијард“ био операција „Ваздушни мост“.

„И као што су у књижевном раду нашег нобеловца Иве Андрића мостови често присутни као различити симболи, тако је и овде у Прањанима, и другим местима широм Србије, мост синоним за солидарност и нераскидиву повезаност наших народа проистеклу из ове, по свом карактеру надасве хумане мисије“, оценила је Гојковић.
Гојковић је изјавила да ће остати забележено да ни ризик од страховите одмазде, па и од саме смрти, нису уплашили Равногорце и српске сељаке у својој племенитој намери да спасу животе својих пријатеља и савезника уз подсећање да свако ко иоле познаје историју наше земље, народа и тог краја, добро зна да спасавање живота и скривање оборених припадника пријатељске војске није био само чин човечности и милосрђа, већ и испуњавање обавезе према прецима и завета који су нам оставили.
Она је додала и да је српски народ увек био познат по својој правдољубивости, слободарском духу и по томе да јако добро зна да слободу цени више од свега. Једна од одлика великих људи и народа је то да су увек умели да препознају да бити слободан подразумева и слободу за другог, а не само за себе, подсећајући да су из српског народа поникле славне српске војводе, Путник, Степановић, Бојовић и Мишић, затим Карађорђе, кнез Милош и цар Лазар, који је са својом војском стао на браник не само своје отаџбине, већ и читаве Европе. Гојковић је напоменула да становници Прањана и других села у Србији и Републици Српској и припадници Краљевске војске у отаџбини нису имали дилему да ли треба да ризикују своје и животе својих најмилијих како би спасили савезничке животе.
„Ова операција аутентично је сведочанство о солидарности српске војске са ратним друговима из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Канаде и других савезничких земаља. Сигурна сам да смо сви поносни на то што и данас стојимо овде заједно са потомцима наших пријатеља и савезника с којима смо успели да зауставимо и уништимо зло нацизма. Пријатељство настало у Прањанима и бројним местима у Србији, обавезује све нас да га пажљиво чувамо и негујемо, и као дуг према храбрим прецима и као залог за лепшу и бољу будућност“, закључила је Гојковић.
Поред министарке Гојковић, говорили су и Џон Капело, пензионисани потпуковник америчке авијације и председник Фондације мисија Халијард, генерал-мајор Стивен Едвардс командант Команде специјалних операција за Европу и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.