Благовремене реакције УН на провокације према Србима на Космету веома важне

Благовремене реакције УН на провокације према Србима на Космету веома важне

16/09/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом УНМИК Каролин Зијаде.

Тема састанка била је политичка ситуација на Косову и Метохији и наставак преговора Београда и Приштине.

Премијерка Брнабић је истакла да су УН најзначајнија међународна организација у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, и да редовно разматрање ситуације на КиМ у Савету безбедности УН потврђује да је стање на терену нестабилно, са учесталим инцидентима и нападима на Србе као и на угроженост њихове имовине. Благовремене реакције УН су веома важне, уз јасну и недвосмислену осуду провокација и једностраних аката, према речима премијерке.

Такође, Брнабић је подсетила Зијаде на ускраћено право гласа Србима са Косова и Метохије, када им је онемогућено да се изјасне на референдуму и на изборима ове године.
Премијерка је изразила очекивање да ће актуелна политичка и безбедносна ситуација на КиМ, бити представљена на објективан и транспарентан начин у Извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а, на седници Савета безбедности УН која ће бити одржана у октобру.

”Србија се залаже за поштовање принципа међународног права и примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН и наставиће да улаже напоре за очување мира и стабилности”, рекла је Брнабић. Београд је потпуно посвећен дијалогу и истовремено очекујемо да и Приштина испуни преузете обавезе Бриселским споразумом, истакла је премијерка у разговору.

Зијаде је поручила да ће УНМИК наставити ангажовање на постизању мирније и просперитетније будућности кроз унапређење поштовања људских права и изградњу поверења међу заједницама. Потврдила је посвећеност УНМИК-а подршци дијалогу који се под покровитељством ЕУ води ради постизања компромисног решења.

Она је посебно нагласила неопходност дијалогa и поштовања постигнутих споразума, што укључује и формирање Заједнице српских општина.