Ухапшене две особе због проневере и прања новца

Ухапшене две особе због проневере и прања новца

15/09/2022 Off By BERB

Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су В. М. (1971) због постојања основа сумње да је извршила кривично дело проневера у обављању привредне делатности и Б. Ђ. (1982) који се терети за кривично дело прање новца.

 

Како се сумња, В. М. је од 2015. до 2020. године, док је радила у једној ауто кући у Београду, у намери да себи прибави противправну имовинску корист, у више наврата без основа вршила пренос новац са рачуна ауто куће на своје личне текуће рачуне, на рачун привредног друштва „Dannet KD System“ доо Београд чије је одговорно лице Б. Ђ., као и на текуће рачуне три предузетника код којих је један део новца подизала у готовини, а други део пребацивала на свој лични рачун.

Како би прикрила да новац пребацује себи у изводима о извршеним плаћањима В.М. је, како се сумња, лажно приказивала да новац уплаћује правним лицима и установама са којима је ауто кућа у којој је радила имала пословну сарадњу.

На тај начин, она је, како се сумња, проневерила новац који јој је поверен у раду у износу од 24.755.328 динара.

Како се сумња, Б. Ђ. је текући рачун привредног друштва „Dannet KD System“ доо Београд, учинио доступним и омогућио В. М. да на тај рачун противправно уплати 9.404.208 динара са рачуна ауто куће, иако наведене фирме нису имале пословну сарадњу. Потом је, како се сумња, део новца подигао у готовини и предао В.М. док је остатак без основа пренео на њен лични рачун, при чему је у оба случаја за себе задржавао 10 одсто од уплаћеног износа.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.