Гојковић са новим председником Кеније Вилијамом Рутом

Гојковић са новим председником Кеније Вилијамом Рутом

14/09/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Најробију са новим председником Кеније Вилијамом Рутом, а на састанку је истакнуто да Србија и Кенија у складу са традиционално пријатељским односима желе да унапређују сарадњу.

 

Гојковић, која је јуче присуствовала инаугурацији председника Кеније као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, на састанку је честитала избор у име председника Вучића и пренела жеље за успешан мандат.

Руто је захвалио у име народа Кеније и у своје лично име на присуству делегације Републике Србије на церемонији полагања заклетве и посебно на честитци председника Вучића, те изразио жељу да председник Вучић посети Кенију у наредном периоду.

Руто је нагласио да су односи Србије и Кеније веома добри и да постоји воља да се додатно унапреде и подигну на виши ниво.

Гојковић је истакла да Република Србија цени традиционалне пријатељске односе и сарадњу са Републиком Кенијом чији су корени у подршци бивше Југославије у стицању независности Кеније и блиској сарадњи у оквиру Покрета несврстаних земаља. Гојковић је указала да ће наредне године бити 60 година од успостављања дипломатских односа, што ће бити прилика за њихово додатно јачање.

Гојковић је нагласила да Србија посебно цени принципијелан став Кеније поштовања међународног права, суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Гојковић је истакла да Србија жели да развија свестрану сарадњу у области пољопривреде, привреде и посебно културе, као и на другим пољима.

Гојковић је указала на то да је поносна што је била први председник Народне скупштине Републике Србије који је посетиo Републику Кенију на позив председника Националне скупштине Кеније 2019. године.