Пуна подршка наше земље Берлинском процесу

Пуна подршка наше земље Берлинском процесу

13/09/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалним представником Владе Савезне Републике Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином о ситуацији у региону и предстојећем самиту Берлинског процеса, који ће бити одржан у новембру ове године.

 

Председница владе истакла је да је сарадња у региону, као и са свим партнерима који допринесе тој сарадњи, стратешко опредељење Србије у циљу, не само економског развоја региона, већ и као идеје повезивања и уједињења Западног Балкана и његовог приближавања Европској унији.

Наша земља пружа подршку Берлинском процесу, истакла је премијерка подсећајући да је Србија снажно подржала идеју Заједничког Регионалног Тржишта у оквиру процеса, која се односи на слободно кретање људи, робе, услуга и капитала, а за које је усвојен и Акциони план у новембру прошле године.

Специјални представник Немачке за Западни Балкан је, успостављање заједничког тржишта, означио као тренутно најзначајнији пројекат и изразио очекивање да ће ове и сличне иницијативе омогућити стварање просперитетнијег окружења и дати конкретне резултате и бенефите за становнике региона.
Зарацин је истакао да је Немачка посвећена напретку Западног Балкана и подршци европским интеграцијама региона. Говорећи о предстојећем самиту, навео је и да ће, у светлу актуелне ситуације, важне теме бити климатска заштита и енергетска безбедност региона.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Брнабић је навела да се Београд залаже за наставак разговора под окриљем Европске уније, који је и једини могући пут за постизање одрживог договора и нормализацију односа.

Мануел Зарацин честитао је председници владе на новом мандату и изразио уверење да ће се политички дијалог и сарадња и свеукупни односи са Немачком и даље развијати.