Србија неће одустати од борбе за Косово и Метохију

Србија неће одустати од борбе за Косово и Метохију

13/09/2022 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија неће ни посредно ни непосредно признати једнострано проглашену независност своје јужне покрајине, нити ће одустати од своје легитимне борбе за своје државне и националне интересе и за поштовање међународног права.

Вучић је на посебној седници парламента, на којој представља Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 15. јуна 2021. до 1. септембра 2022. године, истакао да одговорна и реална политика не може да почива на митовима, те да на Космету треба да пронађемо живот за Србе и ништа мање за Албанце.

Он је оценио да је то тежак задатак који морамо да завршимо да бисмо преживели и опстали као држава и народ.

Према његовим речима, суштинска криза дијалога Београда и Приштине и наш највећи проблем проистиче из чињенице да западни свет не жели да поштује Повељу УН и Резолуцију 1244 СБ УН.

Други проблем, како је указао, јесте тај да међународну заједницу не занима поштовање потписаних споразума, нити да тим поводом изврши било какав притисак на Приштину.

Неформирање Заједнице српских општина (ЗСО) створило је атмосферу у којој се положај Срба континуирано погоршавао, све до забрињавајуће ситуације у којој су све учесталији напади на њихову личну и имовинску безбедност, предочио је Вучић.

Такође, он је навео да је све веће присуство специјалних снага приштинске полиције на северу Космета, и подвукао да не постоји никакво вештачко генерисање кризе са српске стране.

Опасност је блиска, објективна и озбиљна, а о томе најбоље могу да посведоче представници српског народа и институција са Космета, који присуствују данашњој седници у Скупштини Србије, предочио је председник.

Упркос свему, како је рекао, ми смо били и остали доследно опредељени за дијалог, свесни да је мирно решавање проблема једини разуман начин и да нас све друго, уместо стабилизацији и деескалацији, води у нестабилност и потенцијалне сукобе чије размере могу бити катастрофалне не само за људе на Космету, већ и за читаву Србију.

Вучић је саопштио и да смо у релативно кратком року дошли до седам нових повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и да очекује да ће у наредних петнаест дана и осма држава повући признање.

Он је уједно указао и на низ инцидената усмерених против Срба на Космету, као и на институционално насиље којем је српски народ изложен у покрајини.

Приштина се није суочила ни са једном казном, а дијалог се у последњих 14 месеци није померио, пренео је председник и оценио да се без напретка у дијалогу на терену дешава појачано једнострано деловање Приштине, што увек најдрастичније осећају Срби.

У складу са тим, Вучић је прецизирао да је од 15. јуна 2021. године забележено 158 етнички мотивисаних инцидената против Срба, што наноси огромну штету и уноси страх међу наш живаљ, док су починиоци увек или приведени па брзо пуштени, или нису ни привођени.

Приштина је, како је напоменуо, опструирала и покушај достављања лекова за здравствене институције на Космету, а низ институционалног насиља се наставио тако што је Србима онемогућено да гласају на референдуму, а онда, и поред обећања Квинте, и на изборима 3. априла.

Такође, он је подсетио на то да Приштина прети насилним преузимањем енергетске инфраструктуре на северу покрајине, а донела је и акт о увођењу улазно-излазних докумената, како би Србима са Космета издавали „визе” на 90 дана за боравак у сопственим кућама, као и одлуку о регистарским таблицама.

Приштина је низ антисрпског деловања финализовала фактичком агресијом и покушајем овладавања севером Космета, о чему смо добили реч из ЕУ да им је јасно да се о томе ради. То смо чули по први пут и можда не буде безначајно, оценио је Вучић.

Председник Србије је предочио да је у последњих 10 година уложено више новца у Космет него у 40 година пре тога, иако се број српског становништва смањио за две трећине.

Од маја 2019. до данас, изграђено је и реконструисано средствима државе 2.480 стамбених јединица, а у току су радови на изградњи 232 стамбене јединице. Приводе се крају радови на повратничком насељу Сунчана долина где ће се обезбедити услови за живот 1.500 лица, навео је Вучић.

Он је додао да је завршен регионални водовод Зубин Поток-Звечан-Косовска Митровица, а да се финансира изградња постројења за прераду воде Болованка у Штрпцу.

Заокружујемо здравствено рекреативни комплекс Рајска бања, изграђена је ПЦР лабораторија, а раде се нови објекти на здравственом центру у Косовској Митровици, као и КБЦ у Грачаници, нагласио је Вучић..

Према његовим речима, после више деценија покренули смо запошљавање у здравству, од периода короне посао је добило преко 400 здравствених радника, којима је обезбеђена савремена опрема.

Он је додао да су саниране три основне школе у Лепосавићу, завршава се изградња обданишта у Гораждевцу, школа у Сувом Грлу, Лешку, завршен мост преко Ибра са приступним саобраћајницама на локацији Дудин крш у Косовској Митровици.

Такође, како је истакао, школе широм Космета добиле су нову опрему, а финансира се изградња Универзитета са седиштем у Митровици, док су велика средства опредељена за заштиту културног наслеђа.

Финансијски је подржано више од 3.400 домаћинстава, подвукао је председник.