Српске јавне финансије оцењене као транспарентне

Српске јавне финансије оцењене као транспарентне

12/09/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Србија је на списку земаља чија је транспарентност у вођењу и управљању јавним финансијама оцењена позитивно, односно препознаје се као земља чији грађани знају како се троши јавни новац, оцењено је у овогодишњем Извештају о фискалној транспарентности Стејт департмента.

 

Државни секретаријат САД-а сваке године од 2008. оцењује фискалну транспарентност земаља широм света а као параметре за оцену ефикасности у јавном информисању о финансијским питањима земље узимају се доступност јавних буџетских докумената, њихова садржајност и поузданост, објављивање података о јавном дугу, транспарентност процеса доделе уговора и дозвола за експлоатацију природних богатстава.

Министар финансија Синиша Мали оценио је извештај као резултат свих до сада спроведених реформи у јавним финансијама.

“То су одличне вести и показују нам да успешно вођење јавних финансија не значи само добро управљање новцем грађана, већ тај процес мора бити и апсолутно транспарентан јер грађани морају знати на шта се троши њихов новац и учествовати у томе механизмима за то предвиђеним ”, рекао је Мали након објављивања Извештаја.

Како је наведено у Извештају готово половина посматраних земаља, није испунила захтеване критеријуме, односно 69 земаља од укупно 141 је у овим процесима оцењено недовољно транспарентно.

Према његовим речима, ово није само један у низу финансијских извештаја без даљих ефеката, већ су ово и параметри на основу којих инвеститори бирају у које ће земље улагати.

“Овакви извештају цртају инвестиционе мапе капиталу, а у 21. веку привући новац у своју земљу је најважнија борба. Ми смо на добром путу и морамо одржати ниво директних страних инвестиција на високом нивоу како бисмо што безболније пребродили године које стижу”, рекао је Мали.

Он је закључио да су за Србију од изузетне важности овакве повратне информације којима се потврђује да у свету не остаје непримећен наш напор и истинска посвећеност реформама које приводимо крају.