Српски модел масовне процена вредности непокретности успешно представљен у Америци

Српски модел масовне процена вредности непокретности успешно представљен у Америци

10/09/2022 Off By BERB

Модел масовне процене вредности непокретности, који се развија у Републичком геодетском заводу, представљен је као пример добре праксе и иновативног решења на 88. годишњој конференцији Међународног удружења проценитеља непокретности (IAAO) одржаној у Бостону.

 

Стручни консултант за масовну процену у РГЗ-у Расел Тимган одржао је презентацију под називом “Имплементација масовне процене у Србији:

Изазови и креативно прикупљање података о непокретностима”, која је наишла на велико интересовање стручњака из ове области. Од свих концепата представљених током ове деведесетоминутне презентације, бројни присутни су били одушевљени позитивним учинком модела масовне процене РГЗ-а, као и коришћењем података из регистара и сервиса РГЗ-а: Географских информационих система (ГИС) за допуну података популације и њиховим доследним генерисањем индекса цена (које су користан нуспроизвод хедонистичких модела РГЗ-а).

Ниво иновативности, креативности и транспарентности, које је РГЗ достигао и решио изазове масовне процене, је привукло највише пажње присутних на конференцији. Поједини амерички учесници су признали да оно што је национални српски систем масовне процене постигао за мање од 7 година, њихова локална управа није успела да успешно примени за 50 година.

Систем масовне процене вредности непокретности у Србији бриљантно је дебитовао ове године и привукао доста пажње учесника конференције. Иако је остало још много посла да се уради, реакција учесника је показала да се Србија не плаши подизања међународних стандарда масовне процене.